Απάντηση Βερολίνου σε Λιου: Έχουμε δείξει ήδη μεγάλη ευελιξία στο ελληνικό θέμα

Απάντηση Βερολίνου σε Λιου: Έχουμε δείξει ήδη μεγάλη ευελιξία στο ελληνικό θέμα

"Οι πληροφορίες του Βερολίνου για την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με αυτές που έρχονται από την Αθήνα", επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γιέγκερ

«Έχουμε ήδη δείξει την μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, κληθείς να σχολιάσει σχετική τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου από το Λονδίνο.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες του Βερολίνου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με αυτές που έρχονται από την Αθήνα και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συζητηθεί στην συνάντηση της G-7 στην Δρέσδη, αλλά δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα και δεν θα ληφθούν αποφάσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο Eurogroup.

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μεν κάποια πρόοδος, ειδικά ατμοσφαιρικής φύσης, η συνολική λύση, όμως, η οποία θα ήταν απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, εξακολουθεί να εκκρεμεί», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που φθάνουν από την Αθήνα αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

«Μέσα από την καρδιά μου, θα το καλωσόριζα, αν ήταν έτσι», αν, δηλαδή, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση, τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι «τις περασμένες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος, κυρίως σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε δε ότι και κατά το παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες δηλώσεις και πληροφορίες από την Αθήνα, για να καταλήξει: «Έχουμε πολύ ειλικρινές και σοβαρό ενδιαφέρον να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο αναμένει πίεση από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες για το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Γιέγκερ απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι στην Δρέσδη δεν αποκλείεται να συζητηθεί το θέμα, αλλά δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και δεν πρόκειται να ληφθούν εκεί αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών την Τετάρτη (27/05), ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι έχει ήδη επιδειχθεί μεγάλη ευελιξία και αναφέρθηκε τόσο στην παράταση του προγράμματος, όσο και στη δυνατότητα που δόθηκε στην Αθήνα να μην εφαρμόσει μία προς μία τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, αλλά να υποβάλει δικές της προτάσεις.

Αναφορικά δε με δήλωση του κ. Σόιμπλε για πιθανότητα επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων για την Ελλάδα, ο κ. Γιέγκερ τόνισε ότι ο υπουργός του αναφέρεται σε αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων και συνέστησε να διαβαστεί προσεκτικά ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού των οικονομικών στην εφημερίδα Die Zeit την Πέμπτη (28/05).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παρέμβαση ΗΠΑ: 'Καταλήξτε σε συμφωνία τώρα' είπε ο Λιου στον Τσίπρα

Σόιμπλε: Πιθανή η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα

SHARE:

24Media Network