Απεύχονται πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ

Απεύχονται πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos. center right, speaks with Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde, center left, during a round table meeting of eurogroup finance ministers at the EU Lex building in Brussels on Sunday, July 12, 2015. Greece has another chance Sunday to convince skeptical European creditors that it can be trusted to enact wide-ranging economic reforms which would safeguard its future in the common euro currency. (AP Photo/Michel Euler) AP

Άμεση ελάφρυνση του χρέους και συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Τι συζήτησαν Τσακαλώτος - Χουλιαράκης - Λαγκάρντ

Καθυστέρηση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών και αναβολή της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα σήμαινε μεταξύ άλλων, η συνέχιση του περιορισμού του ΔΝΤ στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου και για το 2017, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Tην ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει να μην πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, κρατώντας μόνο «ειδικό συμβουλευτικό ρόλο» με περιορισμένες αρμοδιότητες

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο (δηλαδή της αναβολής της ενεργούς ένταξης του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι και τις γερμανικές εκλογές το 2017), η ίδια πηγή τόνισε: «Αν δεν ληφθούν τώρα οι αποφάσεις ή καθυστερήσουν, μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε τις επενδύσεις και δεν θα συμπεριελάμβανε την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Σημείωνε πάντως ότι: «Πλέον υπάρχουν πιο πολλοί παίκτες που θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος απ’ αυτούς που την αποφεύγουν».

Πάντως, κατά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη, με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η ελληνική αποστολή συζήτησε για όλα.

Η επικεφαλής του Ταμείου επανέλαβε τις δύο βασικές προϋποθέσεις, για την ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα: Άμεση ελάφρυνση του χρέους και ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο – με βάση τα δεδομένα του Ταμείου – πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Κατά την συνάντηση, συζητήθηκε η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά όπως σημειώνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ δεν έγινε τελικά ειδική αναφορά στο μείζον θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη του έδωσε σε Γερμανούς δημοσιογράφους και ξένους ανταποκριτές ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε, εμφανίστηκε ελαφρά πιο διαλλακτικός σε ότι αφορά τις σχέσεις του με το ΔΝΤ και την Ελλάδα, αλλά υποστήριξε λίγο πολύ τις ίδιες θέσεις.

Τόνισε συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα, το οποίο ακόμη δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει, και μάλιστα τόνισε ότι η υλοποίηση του προγράμματος «απέχει πολύ από το 100%».

Τόνισε επίσης, ότι αναμένει την Δευτέρα από τους θεσμούς να τοποθετηθούν σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων που έχει αναλάβει που θα ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση και θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ.

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, επανέλαβε τη θέση του ότι προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και μόλις αυτές ολοκληρωθούν, αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει συζήτηση για παρεμβάσεις, αφού θα γίνει γνωστό πότε σε ποιο βαθμό υπάρχει πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του.

Στο θέμα αυτό, πηγή του ΥΠΟΙK δήλωνε πως είναι βέβαιο πλέον πως του Eurgroup του Λουξεμβούργου την Δευτέρα θα πιστοποιήσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ.

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διέψευσε κατηγορηματικά σενάρια που ήθελαν την δόση να δίνεται τμηματικά, με πρώτα τα 1,6 δις ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων και στην συνέχεια την καταβολή των 1,1 δις ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για το χρέος

Η ίδια πηγή τόνιζε ότι αυτός ήταν και ο στόχος που οδήγησε τα ελληνικά υπουργεία να σπεύσουν να ολοκληρώσουν όλα τα μέτρα πολύ κοντά στο τέλος της προθεσμίας που είχε δοθεί.

Εκτός από την καταβολή της δόσης, η ολοκλήρωση των15 προαπαιτούμενων είχε και ως στόχο να μην υπάρξουν δικαιολογίες για νέες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα του προγράμματος και τη συζήτηση για το χρέος, η οποία παρ’ όλα αυτά δεν αναμένεται πριν το τέλος της πρώτη αξιολόγησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα