Από τις 29 Ιουνίου επανέρχεται το waiver με απόφαση της ΕΚΤ

Από τις 29 Ιουνίου επανέρχεται το waiver με απόφαση της ΕΚΤ
Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ζήτημα την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2106. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Μείωση κατά περίπου 6 δισ. της έκθεσης των τραπεζών σε ELA. Σε δεύτερο χρόνο ο καθορισμός του "κουρέματος" που θα επιβληθεί στα ομόλογα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τι αποφάσισε το ΔΣ της ΕΚΤ

Την παρέκκλιση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα επανέφερε με απόφαση που πήρε πριν λίγη ώρα το ΔΣ της ΕΚΤ κάνοντας τα και πάλι δεκτά ως εγγυήσεις για την χρηματοδότηση των ελληνικών εμπορικών τραπεζών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ η παρέκκλιση θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία διακανονισμού της επόμενης πράξης κύριας αναχρηματοδότησης (29 Ιουνίου 2016).

Σύμφωνα με την το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος του ΕΜΣ και αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού.

Το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP δηλαδή της εξαγοράς από την ΕΚΤ των ομολόγων του EFSF ύψους 37 δις ευρώ που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι ελληνικές Τράπεζες θα εξεταστεί σύμφωνα με την απόφαση σε μεταγενέστερο στάδιο.

 Η απόφαση της ΕΚΤ ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση φθηνής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, Ως εκ τούτο αναμένεται να μειώσει τον δανεισμό τους από τον ELA κατά περίπου 6 δισ. ευρώ, αποφέροντάς τους ετήσιο όφελος 105 – 150 εκατ. ευρώ από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Στην προηγούμενη παρέμβαση της ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου (οπότε δεν υλοποιήθηκε η προσδοκία για επαναφορά του waiveρ), το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε στα 68,1 δισ. ευρώ, μειώνοντας τον δανεισμό τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας κατά 17,6 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2015.

Τα δώρα της ΕΚΤ αναμένεται να συνεχιστούν σε δόσεις αφού επόμενο βήμα θα είναι να μειωθεί η έκπτωση τιμής με την οποία θα γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί το discount με το οποίο έκανε δεκτά ως εγγυήσεις η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ τα κρατικά ομόλογα που είχε αγγίζει το 40% στις πράξεις αναχρηματοδότησης πριν τις 11 Φεβρουαρίου του 2015 όταν η ΕΚΤ ήρε την εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα στέλνοντας τις εμπορικές τράπεζες στην χρηματοδότηση του ELA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα