Από το Μαξίμου περνάει ο ΤΑΡ. Αισιοδοξία στην κυβέρνηση

Από το Μαξίμου περνάει ο ΤΑΡ. Αισιοδοξία στην κυβέρνηση

Cosco και ΤΑΡ στο προσκήνιο των πρωθυπουργικών συναντήσεων εν όψει οικονομικών συμφωνιών

Διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας “Σαχ Ντενίζ” (Shax Deniz) που μελετά το ενδεχόμενο να κατασκευάσει τον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline) αλλά και με τον πρόεδρο της Cosco, κάπτεν Γουει Τζια Φου έχει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Ο Κινέζος ισχυρός άνδρας της Cosco θα παραστεί στα εγκαίνια του προβλήτα 3 στο Λιμάνι του Πειραιά ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να θέσει στον πρωθυπουργό το ενδιαφέρον του για επιπλέον επενδύσεις της κινεζικής εταιρείας στη χώρα μας.

Σε ότι αφορά τον ΤΑΡ, στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους του αζέρικου αγωγού αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της ΒΡ Al Cook και τον πρόεδρο της Socar R. Abdullayev ή τον αντιπρόεδρο Elshad Nasirov, ο οποίος θεωρείται ο άνθρωπος “κλειδί” της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης δεν έκρυβαν χθες την αισιοδοξία τους, κρατούσαν ωστόσο χαμηλούς τόνους. “Είμαστε πολύ κοντά, αλλά δεν έχει ακόμη κλείσει το θέμα”, τόνιζε χαρακτηριστικά αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Στο ίδιο κλίμα εμφανίζονται και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του ΤΑΡ.

Σημειώνεται ότι οι τελικές αποφάσεις για τον αγωγό που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν ότι θα προτιμηθεί ο αγωγός TAP που διέρχεται μέσω της Ελλάδας έναντι του Nabucco West που διέρχεται τη βόρεια Ευρώπη.

Η κοινοπραξία του Shax Deniz θα έχει ενημερώσει επισήμως νωρίτερα, εκτός από την Αθήνα, τη Ρώμη, τα Τίρανα, αλλά και τις εμπλεκόμενες χώρες στον αγωγό Nabucco West. Στις 27 του μηνός η κοινοπραξία του Shax Deniz φέρεται να αποδεσμεύει τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις από το να γνωστοποιήσουν ανεπισήμως την απόφαση.

Σήμερα το απόγευμα, επίσης, σε ειδική εκδήλωση θα υπογραφεί Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου και από πλευράς TAP o Managing Director Τζεντίλ Τανγκλάντ.

Κλίμα νίκης του ΤΑΡ έναντι του ανταγωνιστή αγωγού Nabucco West άρχισε να διαμορφώνει από την περασμένη Παρασκευή με δηλώσεις του ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Αυτό ενισχύθηκε από δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της Ρουμανίας όπου αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανέφεραν ότι “η κοινοπραξία του Tap με πιθανότητες 90% – 95% κέρδισε την κούρσα από το Nabucco”.

Με πληροφορίες από “Καθημερινή”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα