Απομάκρυνση των ανεπαρκών διοικήσεων των τραπεζών προανήγγειλε ο Τσακαλώτος

Απομάκρυνση των ανεπαρκών διοικήσεων των τραπεζών προανήγγειλε ο Τσακαλώτος
Meeting of the Permanent Committee of Financial Affairs on the recapitalization of credit institutions on October 30, 2015. / 30 2015. SOOC

Δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων ξεκαθάρισε ο ΥΠΟΙΚ. Έντονοι διαξιφισμοί με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ περί υπονόμευσης των τραπεζών

Σαφή προειδοποίηση στους διοικητές των τραπεζών ότι θα απομακρυνθούν αν αξιολογηθούν ανεπαρκείς με βάσεις τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός οικονομικών επισήμανε ότι συζητούμενο νομοσχέδιο προβλέπει την αντικειμενική αξιολόγηση των διοικητών των τραπεζών αλλά και επιλογή των μελών του ΤΧΣ από επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

 «Όσοι κριθούν ανεπαρκείς θα απομακρυνθούν» ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο διοίκησης Κάλεσε, μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις διοικήσεις των τραπεζών που όπως είπε συνδέονταν με πολιτικά κόμματα, με κανάλια και ποδοσφαιρικές ομάδες. Ο κ. Τσακαλώτος ύψωσε, μάλιστα, τους τόνους όταν κάλεσε τον βουλευτή της ΝΔ να μην καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που ένας φίλος του και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ (εννοούσε τον Άδωνι Γεωργιάδης) έλεγε ότι θα έβγαζε τα λεφτά του από την τράπεζα αν κέρδιζε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. «Στη θέση σας κ. Βορίδη δεν θα μιλούσα για bank run (φυγή καταθέσεων) αλλά για κινηματογράφο» είπε ο κ. Τσακαλώτος και καταλόγισε στην ΝΔ ότι υπονόμευε τις τράπεζες μαζί με το ΠΑΣΟΚ.

Στο άκουσμα της αναφοράς για το ΠΑΣΟΚ σηκώθηκαν όρθιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος και Γιάννης Μανιάτης οι οποίοι  φώναξαν στον υπουργό Οικονομίας ότι θα έπρεπε να ντρέπεται. «Είναι δυνατόν να μιλάτε εσείς που φέρατε τα capital controls ;» φώναξαν οι δύο βουλευτές προκαλώντας την αντίδραση του προεδρείου. Ανταπαντώντας ο κ. Τσακαλώτος τους παρέπεμψε στις ομιλίες του τότε Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, που όπως είπε μιλούσαν για «απόλυτη καταστροφή».

Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων. «Απομακρύναμε τον κίνδυνο του κουρέματος καταθέσεων. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει χωρίς κούρεμα» είπε.

Νωρίτερα οι εισηγητές της ΝΔ, Μάκης Βορίδης και του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, άσκησαν σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κατέστησε αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση με τους ανεπαρκείς χειρισμούς της. Ξεκαθάρισαν, όμως, ότι στηρίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πολιτών. Άσκησαν επίσης αυστηρή κριτική στον υπουργό Οικνομικών για την αποπομπή του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλου.

Το Ποτάμι επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην κατεπείγουσα συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής που θα γίνει το Σάββατο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα