Άρχισαν οι απειλές: Η S&P σκέφτεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Άρχισαν οι απειλές: Η S&P σκέφτεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Τι γράφει το Bloomberg λίγες ώρες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ

“The S&P is considering downgrading Greece’s credit following concerns over whether the nation can continue to service its debt”, έγραψε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Με άλλα λόγια, η Standard & Poor’s εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μετά τις ανησυχίες αναλυτών ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Για την ώρα, θέτει τη χώρα σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πως κάποιες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που υποστηρίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασύμβατες με το πλαίσιο μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της.

Αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές για νέα βοήθεια, θα αποδυναμωθεί η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και η πιστοληπτική της αξιοπιστία, προειδοποιεί ο οίκος.

“Για το λόγο αυτό τοποθετήσαμε την αξιολόγηση “Β/Β” της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Credit Watch Negative. Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση, αν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φτάσουν σε αδιέξοδο, περιορίζοντας την δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με τη δέσμευση να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει στον επίσημο τομέα. Οπότε, το ερώτημα είναι τι είδους ελάφρυνση χρέους είναι διατεθειμένοι να δεχθούν και τι είναι έτοιμα να συμφωνήσουν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη”, δήλωσε χθες ο Φ. Τζιλ, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων του οίκου για την Ευρώπη.

“Η επόμενη προγραμματισμένη μας αξιολόγηση (για την Ελλάδα) αναμένεται στις 13 Μαρτίου. Ωστόσο μπορεί να αποκλίνουμε από αυτή την ημερομηνία εάν διαπιστώσουμε κάτι εξαιρετικό, με πολύ σημαντική επίδραση στο αξιόχρεο του κράτους”, ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα