Άρειος Πάγος: Το επόμενο διάστημα η απόφαση για το αν τα funds θα μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς

Άρειος Πάγος: Το επόμενο διάστημα η απόφαση για το αν τα funds θα μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς
Άρειος Πάγος eurokinissi

Παρεμβάσεις υπέρ των δανειοληπτών ασκήθηκαν από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου, ενώσεις καταναλωτών κ.α. Παράσταση διαμαρτυρίας από πολίτες και σωματεία.

Τους επόμενους μήνες θα αποφανθεί ο Άρειος Πάγος για το μείζονος σημασίας θέμα της δυνατότητας ή μη Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) να ασκούν διαδικαστικές πράξεις (αγωγές, πλειστηριασμοί κλπ) κατά των οφειλετών, με βάση τον ν 3156/2003, που δίνει με τη σειρά του τη νομική δυνατότητα τιτλοποίησης δανειακών συμβάσεων.

Το θέμα εξετάστηκε σήμερα από την πλήρη Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων που είτε έδωσαν αυτή την δυνατότητα στις εν λόγω εταιρίες (servisers) κατ’ εφαρμογή νεώτερου νόμου του 2015 ως μνημονιακή υποχρέωση για την μεταβίβαση των λεγόμενων κόκκινων δανείων, είτε, οι περισσότερες, τις απέκλεισαν κρίνοντας ότι μπορούν να προβαίνουν μόνο σε εξωδικαστικές πράξεις. Έτσι το θέμα τέθηκε στην Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (66 δικαστές) ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος δεδομένου ότι έχει προκύψει διάσταση στη νομολογία.

Παρεμβάσεις υπέρ των δανειοληπτών ασκήθηκαν από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου, ενώσεις καταναλωτών κ.α ενώ από το πρωί δεκάδες πολίτες, μέλη κομμάτων, φορέων και οργανώσεων, βρέθηκε έξω από δικαστικό Μέγαρο ζητώντας να κριθεί με κοινωνικά κριτήρια η υπόθεση που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες.

Οι διαφορετικές αποφάσεις

Η σύγκληση της Μείζονος Ολομέλειας του Ανώτατου Πολιτικού Δικαστηρίου ήρθε μετά από μια σειρά αποφάσεων των Πολιτικών τμημάτων του Αρείου Πάγου, με περισσότερο γνωστή την απόφαση (822/18-11-2022 ) του Α2 Πολιτικού Τμήματος που έκρινε ότι οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων δεν νομιμοποιούνται κατ’ εξαίρεση να ασκούν οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη στο όνομα των αλλοδαπών funds, ενόσω η ανάθεση της διαχείρισης σε αυτές έχει γίνει με βάση τις διατάξεις του ν. 3156/2003. Ακολούθησαν ωστόσο άλλες αποφάσεις με διαφορετικό σκεπτικό που αποδέχθηκαν τις παρεμβάσεις εταιριών Διαχείρισης ως διαδίκους. Ενδεικτικά η απόφαση 1102/2022 που έκρινε ότι κρίσιμο δεν είναι το νομικό πλαίσιο μεταβιβάσεως των απαιτήσεων αλλά το αν πρόκειται για εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4354/2015 στις οποίες ρητά έχει απονεμηθεί από το νόμο η ιδιότητα του μη δικαιούχου διαδίκου.

Τελικά η απόφαση που οδήγησε την υπόθεση στην Ολομέλεια είναι η 1873/22 ,τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία ανέφερε: “το Τμήμα τούτο κρίνει, ομόφωνα, ότι πέραν του ότι δημιουργείται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, είναι αναγκαίο για την ενότητα της νομολογίας, να παραπεμφθεί η υπόθεση στην Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προκειμένου να κριθεί, αν κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των ν. 4354/2015 και ν. 3156/2003 οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) του ν. 4354/2015 διαθέτουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 § 4 του νόμου αυτού, έχοντας και τη δυνατότητα άσκησης διαδικαστικών εν γένει πράξεων, μόνον όταν η μεταβίβαση και η ανάθεση της διαχείρισης των απαιτήσεων στις εν λόγω εταιρείες πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω ν. 4354/2015 ή, αντιθέτως, διαθέτουν την ως άνω νομιμοποίηση ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο συντελείται, εκάστοτε, η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή όχι μόνον όταν η μεταβίβαση και η ανάθεση της διαχείρισης των απαιτήσεων αυτών στις εν λόγω εταιρίες πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4354/2015 αλλά και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του ν. 3156/2003”.

Η συζήτηση

H εξέταση της υπόθεσης, παρουσία των 66 δικαστών του Αρείου Πάγου και με πρόεδρο την κ. Μαρία Γεωργίου, διεξήχθη σε κατάμεστη αίθουσα καθώς παρέστησαν οι εκπρόσωποι των servisers, των τραπεζών, των δανειοληπτών, εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων.

Από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών οργανισμών (fund και servisers) επισημάνθηκε ότι μέχρι σήμερα έχουν διευθετηθεί από τους δανειολήπτες απαιτήσεις ύψους 18 δις. ευρώ από τις αρχικές οι οποίες ανερχόντουσαν στο ποσό των 60 δις. Ευρώ. Οι συνήγοροι των Τραπεζών  ανέφεραν ότι με το νόμο του 2003 η πολιτεία προέβη σε μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση απαιτήσεων των τραπεζικών κόκκινων δάνειων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια δευτερογενής αγορά απαιτήσεων έτσι ώστε να υπάρχει η  δυνατότητα υποβολής ευνοϊκών όρων νέων δανείων. Είπαν επίσης πως ο νόμος του 2003 θεσμοθετήθηκε    προκειμένου να μπορέσουν τα τραπεζικά ιδρύματα να αξιοποιήσουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, να πάρουν χρήματα από εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες στη συνέχεια να εκδώσουν ομόλογα και έτσι να αποτελέσει αυτός ο τρόπος ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την εθνική οικονομία, για τις επιχειρήσεις, κ.λπ.,

Η πλευρά των δανειοληπτών, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, κ.λπ. υποστήριξαν ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων δεν μπορούν να είναι διάδικοι σε δίκες, πολύ περισσότερο  εφόσον δεν πληρώνουν έμμεσους φόρους και τέλη.

Επισημάνθηκε ότι τα κόκκινα δάνεια και τα ροζ δάνεια (ημιεξυπηρτούμενα δάνεια) σύμφωνα και με την Τράπεζα Ελλάδος, ανέρχονται στα 87 δισ. ευρώ και οι φοροαπαλλαγές των funds ανέρχονται στα 58,80 δισ. ευρώ.

Επίσης, ανέφεραν ότι δεν επιδέχονται μεταβίβασης οι απαιτήσεις των Τραπεζών τονίζοντας ότι το Σύνταγμα απαγορεύει να μεταφέρονται δικονομικές απαιτήσεις στα funds.

Δεν έλειψαν και οι πολιτικές αιχμές από τους συνηγόρους των Δικηγορικών Συλλόγων κ.λπ., οι οποίοι επισήμαναν ότι η Κυβέρνηση δεν έδωσε νομοθετική λύση στο επίμαχο πρόβλημα, ενώ μπορούσε και το άφησε να το λύσει το θέμα ο Άρειος Πάγος  εν όψει των εκλογών, δηλαδή «πέταξε το θέμα σ΄ εσάς» τους αρεοπαγίτες, τόνισαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι.

Ανακοίνωση ΔΣΑ

Ο ΔΣΑ μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας στον  Άρειο Πάγο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της πλήρους Ολομελείας του Αρείου Πάγου η Πρόσθετη Παρέμβαση που άσκησε κατ´ άρθρο 90 παρ.ζ Κωδ Δικ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, υπέρ των δανειοληπτών και κατά των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds), προς υποστήριξη της 822/2022 απόφασης του Α2 Τμήματος του Αρείου Πάγου για το ζήτημα που έχει ανακύψει αναφορικά με τη νομιμοποίηση των συγκεκριμένων εταιρειών για τη διενέργεια δικονομικών πράξεων σε βάρος των δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα, όπως τεκμηριωμένα αναπτύχθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντίθετα από τη μέχρι τώρα πρακτική των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.), οι τελευταίες δεν διαθέτουν κατά νόμο κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση για την άσκηση διαδικαστικών εν γένει πράξεων (έκδοση διαταγής πληρωμής, επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης κλπ), στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης προς αυτές γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του Ν. 3156/2003.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του και Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσό, ενώ νομικοί παραστάτες ήταν ο Ομ. Καθηγητής Ν. Κλαμαρής, ο Αν. Καθηγητής,

Ι. Δεληκωστόπουλος, ο Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του ΔΣΑ Αν. Καθηγητής, Πάνος Νικολόπουλος καθώς και οι δικηγόροι, Δ. Σκαρίπας και Γ.Κοπακάκης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Η εκδικασθείσα παρέμβαση εντάσσεται στη συνεπή δράση του δικηγορικού σώματος, δια των θεσμικών του οργάνων,  στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας και των ευάλωτων νοικοκυριών.

Το δικηγορικό σώμα είναι και θα είναι παρόν για να προασπίζει το κράτος δικαίου και θα μάχεται για αυτό μέχρι την τελική δικαίωση “.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα