Αρμαγεδδών! Σκληρή και βάρβαρη η πρόταση των δανειστών

Αρμαγεδδών! Σκληρή και βάρβαρη η πρόταση των δανειστών
Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde, center right, speaks with European Commissioner for the Economy Pierre Moscovici, center left, during a meeting at EU headquarters in Brussels on Wednesday, June 24, 2015. Eurozone finance ministers meet Wednesday to discuss the Greek bailout. (AP Photo/Virginia Mayo, Pool) Ευρωκίνηση

Πιέζουν για μειώσεις συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση. Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το Euro Working Group. Βαρουφάκης, Τσακαλώτος μαζί στο Eurogroup

Αρμαγεδδώνας, σκληρή, βάρβαρη είναι μερικές από τις λέξεις με τις οποίες επιχειρούσαν να περιγράψουν – αργά το απόγευμα της Τετάρτης – ανώτατες κυβερνητικές πηγές την αντιπρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν, η αντιπρόταση των δανειστών εστάλη στην ελληνική πλευρά στις 5:00 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση των δανειστών είναι εξαιρετικά σκληρή και συγκεκριμένα, όπως δηλώνουν, είναι… φωτιά και λάβρα, αφού ζητούν:

– Μείωση συντάξεων

– Κατώτατους μισθούς στο δημόσιο

– Κατάργηση ΕΚΑΣ

– Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους

Οι δανειστές πιέζουν για ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, με στόχο την εξοικονόμηση 1 δις ευρώ επιπλέον.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ εξακολουθεί να τηρεί πολύ σκληρή στάση και προσωπικά η γενική του διευθύντρια, η Kρ. Λαγκάρντ.  “Δεχτείτε την εστίαση μας λένε και σας δίνουμε το ΕΚΑΣ”, αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Όπως τονίζουν, η κυβέρνηση δεν χάνει τις ελπίδες της, συνεχίζει να ζητά τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να πιέζει για το χρέος.

Επιμένει η Ελλάδα για το χρέος

Η Ελλάδα ζητά ελάφρυνση χρέους, αλλά οι δανειστές θέλουν πρώτα συμφωνία για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, διαμηνύει έτερη κυβερνητική πηγή, παρουσιάζοντας την εικόνα της διαπραγμάτευσης μέχρι τώρα.

Η Ελλάδα ζητά συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά οι δανειστές απαιτούν πρώτα να υπάρξει συμφωνία για μέτρα και μεταρρυθμίσεις, τονίζει η ίδια πηγή. Ταυτόχρονα εκφράζει αισιοδοξία πως είναι εφικτή μια συμφωνία σήμερα Τετάρτη ή αύριο Πέμπτη.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το Euro Working Group

Στο μεταξύ χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Euro Working Group. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο κρίσιμο Eurogroup που ξεκινά από στιγμή σε στιγμή δεν θα είναι μόνος του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, καθώς στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμμετάσχει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Η παρουσία του Ευ. Τσακαλώτου κρίνεται επιβεβλημένη, από τη στιγμή που έχει αναλάβει τον συντονισμού της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα