Attica Bank: Επίσημες διαπραγματεύσεις για την ΑΜΚ με την Thrivest

Attica Bank: Επίσημες διαπραγματεύσεις για την ΑΜΚ με την Thrivest
Attica Bank SOOC

Ξεκινούν και επίσημα οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Thrivest Holdings (Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου) στην επικείμενη ΑΜΚ της Attica Bank. Καμία πρόταση ή απόφαση για συγχώνευσης της Τράπεζας με οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Την έναρξη συζητήσεων και ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων με την Thrivest Holdings Ltd για συμμετοχή της στην υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ενέκρινε χθες βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, «μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία πρόταση ή απόφαση περί συγχώνευσης της Τράπεζας με οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Περαιτέρω το πλήρες νέο Business & Capital plan της Τράπεζας στο πλαίσιο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης θα υποβληθεί στις αρμόδιες εποπτικές αρχές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Για λοιπά ζητήματα που σχετίζονται με τις ενέργειες κεφαλαιοποίησης της, η Τράπεζα αναφέρεται στις ανωτέρω ανακοινώσεις της. Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Ως γνωστόν το ενδιαφέρον των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου της Thrivest έχει τεθεί υπ’ όψιν της διοίκησης της Attica Bank, ενώ υπέβαλαν αυτόνομη πρόταση ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι η πρότασή τους κινείται ανεξάρτητα από το τι θα πράξει η Ellington. Η τελευταία έχει δηλώσει ότι συνεχίζει να εξετάζει την προοπτική συμμετοχής της στην εξυγίανση της Attica Bank, υπό τον όρο ότι θα τηρηθεί η συμφωνία μετόχων της 30ής Σεπτεμβρίου 2022.

Η ατζέντα του ΔΣ

Το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, από το οποίο απουσίασε η εκπρόσωπος της Ellington, κλήθηκε να αποφασίσει τη στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας, παρότι δεν διαφαίνεται να έχει μεσολαβήσει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για τους βασικούς άξονες που θα τη διαπνέουν.

Στο Δ.Σ. συζητήθηκε και αποφασίστηκε η έναρξη των συζητήσεων με την Thrinvest για τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου. Όπως εξηγούν πηγές της τράπεζας οι νέες εξελίξεις πιθανώς να βάλουν οριστικό τέλος στην μέχρι σήμερα συμφωνία μεταξύ ΤΧΣ – Ellington – ΤΜΕΔΕ.

Όπως έχει γράψει το news247.gr προ περίπου τριών μηνών ΤΧΣ και κοινοπραξία Ellington-ΤΜΕΔΕ κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία μετόχων, για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank, κατά 490 εκατ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση υπήρξε εξ’ αρχής να μειωθεί το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας, μέσω της καλύτερης δυνατής χρήσης των πρόσθετων προβλέψεων 300 εκατ. ευρώ, όταν σειρά γνωμοδοτήσεων (DBRS) και ασκήσεων (Deloitte) αποτύπωναν ότι απαιτούνται αισθητά υψηλότερες προβλέψεις.

Ο παράγοντας των κόκκινων δανείων

Στο διάστημα που ακολούθησε και παρά τις συνεχείς προσπάθειες των εμπλεκομένων (Διοίκηση – ΤΧΣ – Ellington) δεν κατέστη εφικτή η συμφωνία για το πώς θα κατανεμηθούν τα 300 εκατ. Ευρώ που θα προέλθουν από τα έσοδα της αποφασισθείσας κεφαλαιακής ενίσχυσης 490 εκατ. ευρώ (ΑΜΚ ως 473,3 εκατ. ευρώ και έκδοση/διάθεση warrants). Ωστόσο οι μέτοχοι έφτασαν κοντά σε μια ενδεικτική κατανομή των 300 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με την οποία τα μισά περίπου θα κατευθυνθούν για σχηματισμό προβλέψεων στο χαρτοφυλάκιο Omega άλλα περίπου 100 εκατ. ευρώ στην τιτλοποίηση Metexelixis και τα υπόλοιπα στις τιτλοποιήσεις Astir 1 και Astir 2. Παράλληλα συμφώνησαν στη δέσμευση της Ellington να καλύψει οποιαδήποτε ζημιά πιστωτικού κινδύνου προκύψει για την τράπεζα από την τιτλοποίηση Omega, πέραν των πρόσθετων προβλέψεων, που θα κατανεμηθούν στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο, μετά την ολοκλήρωση της αποφασισθείσας κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Για να υποβοηθηθεί η χάραξη στρατηγικής διαχείρισης/μείωσης των NPEs, η μεν Ellington ανέθεσε στην Pepper να «σκανάρει» εκ νέου το απόθεμα των NPEs της Attica και να προτείνει λύσεις, η δε διοίκηση της τράπεζας επιφόρτισε με παραπλήσιο έργο το δίδυμο UBS-Euroxx. Οι δύο μελέτες που παραδόθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου δεν συνέκλιναν ως προς την προτεινόμενη στρατηγική, αντικατοπτρίζοντας και τις διαφορετικές προσεγγίσεις διοίκησης και Ellington. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι UBS – Euroxx προτείνουν πώληση χαρτοφυλακίων, ενώ η Pepper τιτλοποιήσεις χωρίς λήψη κρατικών εγγυήσεων για την αποαναγνώριση των δανείων από τον ισολογισμό της Τράπεζας.

Με βάση τις πληροφορίες του, η πλευρά της Ellington θεωρεί ότι η λύση της πώλησης των NPEs θα αποδειχτεί πολύ ακριβή, εκτός της περιμέτρου των 300 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί ως κόστος εξυγίανσης, δεδομένης της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων (υπάρχουν δάνεια χωρίς εγγυήσεις). Η άλλη πλευρά φέρεται να προτείνει δια των συμβούλων της να πωληθεί ένα μέρος (25% – 30%) των χαρτοφυλακίων και το θέμα να επαναξεταστεί στην πορεία.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για κομβικής σημασίας ζήτημα καθώς η στρατηγική διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Attica Bank πρέπει να συμφωνηθεί ως μέρος του business plan και του capital plan.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα