Attica Bank: Τρεις επενδυτές για την ΑΜΚ των 240 εκατ.

Attica Bank: Τρεις επενδυτές για την ΑΜΚ των 240 εκατ.
Υποκατάστημα της Attica Bank στην Αθήνα. Eurokinissi

Τουλάχιστον τρεις, από τους έξι υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές κατέθεσαν χθες το βράδυ δεσμευτικές προσφορές για την ΑΜΚ των 240 εκατ. της Attica Bank. Συνεδριάσει το μεσημέρι το ΔΣ της τράπεζας και το επικρατέστερο σενάριο

Σε ολονύκτιο θρίλερ εξελίχθηκε η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ζήτησαν και έλαβαν ολιγόωρη παράταση για καταθέσουν και επίσημα το ενδιαφέρον τους.

Σύμφωνα με την αρχική διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έπρεπε να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 9:00 χθες το βράδυ. Ωστόσο επικαλούμενοι την διαφορά ώρας στην Ευρώπη ζήτησαν και έλαβαν από την διοίκηση της Attica Bank δύο ώρες παράταση.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας επισημαίνουν στο news247.gr ότι τουλάχιστον τρεις, από τους έξι υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές που είχαν εκδηλώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της Attica Bank κατέθεσαν χθες το βράδυ δεσμευτικές προσφορές

Ως εκ τούτου η διοίκηση αφού παραλάβει τις τελικές προτάσεις σήμερα το πρωί από τους συμβούλους της διαδικασίας Axia Ventures και Euroxx, θα συγκαλέσει για το μεσημέρι έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο όπου θα της αξιολογήσει και εν συνεχεία θα ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά τον SSM.

Εκτός απροόπτου ο ιδιώτης επενδυτής που μαζί με ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ θα συμμετάσχει στην Αύξηση Κεφαλαίου της Attica Bank θα γίνει γνωστός, με επίσημη ανακοίνωση από την τράπεζα σήμερα αργά το μεσημέρι.

Η διοίκηση της Attica Bank δρομολογεί την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας από 120 έως 240 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει το επιχειρησιακό πλάνο και να αποκαταστήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και που με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2021 έχουν υποχωρήσει στο 3,1% λόγω των αυξημένων προβλέψεων που έλαβε για την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Το επικρατέστερο σενάριο

Επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή δείχνει να αποτελεί η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, με συγκάλυψη της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου από τον στρατηγικό επενδυτή που θα επιλεγεί σήμερα, το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ. Η πρόθεση του ΤΜΕΔΕ να συμμετάσχει είναι γνωστή εδώ και καιρό, όπως γνωστή είναι επίσης και η πρόθεση συμμετοχής με μικρό ποσό της Ellington.

Υπενθυμίζεται ότι μη δεσμευτικές προσφορές για τη συμμετοχή στη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Αττικής εκδήλωσαν έξι ενδιαφερόμενοι. Μεταξύ αυτών το Hinduja Group, όμιλος που ελέγχεται από Ινδό επιχειρηματία, ένας συριακής καταγωγής τραπεζίτης με δραστηριότητες στην Αίγυπτο, η κοινοπραξία των private equity funds Bain και JC Flowers, η Ellington και ένα family office.

Πηγές που παρακολουθούν στενά την διαδικασία τονίζουν ότι η ανάγκη να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής και να ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica Bank οδηγούν την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) στο να υιοθετήσουν πιο ευέλικτα κριτήρια για την επιλογή του στρατηγικού επενδυτή.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, κάποιοι από τους παραπάνω ενδιαφερόμενους μπορούν να λάβουν το «πράσινο φως» από την ΤτΕ και τον SSM παρότι ουδείς θεωρείται άμεσος «τραπεζικός» επενδυτής. Αυτό που θα μετρήσει για τον επόπτη είναι το business plan που θα καταθέσει ο υποψήφιος επενδυτής για το άμεσο μέλλον της Attica Bank. Αν κριθεί βιώσιμο και αποδεκτό, ο SSM θα ανάψει το πράσινο φως.

Τα φαβορί

Δύο από τους παραπάνω ενδιαφερόμενους δείχνουν να αποτελούν φαβορί της διαδικασίας: ο όμιλος του Ινδού επιχειρηματία, λόγω της τραπεζικής εμπειρίας και του γεγονότος ότι οι τράπεζές του ελέγχονται από εποπτικές αρχές με απαιτήσεις αντίστοιχες αυτών της Ευρωζώνης (Κεντρική Τράπεζα Αγγλίας και Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας) και η κοινοπραξία Bain – JC Flowers, η οποία με την πρόταση που κατέθεσε πρότεινε την συγκάλυψη της ΑΜΚ ως 240 εκατ. ευρώ από Δημόσιο και στρατηγικό επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 16.541.878 νέες κοινές μετοχές, που προέκυψαν από τη μετατροπή ισάριθμων warrants. Το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απέκτησε το 68,2% της Attica Βank, με το ποσοστό των ΕΦΚΑ και ΤΜΕΔΕ να υποχωρεί σε 10,3% και 14,7%, αντίστοιχα.

Το ΤΧΣ θα ασκεί πλήρη δικαιώματα ψήφου και δικαίωμα κυριότητας στην Attica Βank. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Attica Βank, του δικαιώματος αρνησικυρίας και συγκατάθεσης του υπό το Νόμο 3864/2010 και της συμφωνίας-πλαισίου που θα υπογραφεί με την Attica Βank, το ΤΧΣ θα έχει επιπλέον δικαιώματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version