Αξιοποίηση ακινήτων 1,3 δισ. ευρώ από Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς

Αξιοποίηση ακινήτων 1,3 δισ. ευρώ από Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς
Ακίνητα στην Αθήνα George Vitsaras / SOOC

Τρεις δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων 500 εκατ ευρώ έχει στα χέρια της η διοίκηση της Alpha Bank ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα τρέξει αντίστοιχη διαδικασία για ακίνητα ύψους 820 εκατ. ευρώ μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Τις τελευταίες «πινελιές» βάζουν οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να ολοκληρώσουν την στρατηγική που επέλεξε η κάθε μια για την αξιοποίηση του χαρτοφυλάκιου ακινήτων που διαθέτουν συνολικού ύψους 1,3 δις. ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης έχει εδώ και λίγες ώρες στην κατοχή του τις δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό Skyline και καλείται να επιλέξει τον επενδυτή μαζί με τον οποίο θα προχωρήσει στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, οι δεσμευτικές προσφορές επρόκειτο να κατατεθούν 12 Απριλίου, κατόπιν, όμως, αιτήματος επενδυτών, η προθεσμία μετατέθηκε για τις 3 Μαΐου καθώς μεσολάβησαν οι αργίες του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων.

Την ίδια στιγμή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έκρινε ότι ο διαγωνισμός πώλησης του χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς (project Terra), χρειάζεται μικρή παράταση μέχρι τα μέσα Ιουνίου προκειμένου να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην οριστικοποίηση της περιμέτρου με ακίνητα αξίας 820 εκατ. ευρώ.

Τρεις προσφορές για το Skyline

Η διοίκηση της Alpha Bank έχει λάβει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τρεις τουλάχιστον δεσμευτικές προσφορές από τις κοινοπραξίες Invel – Prodea, Dimand – HIG και Brook Lane – Bain. Στον δεύτερο γύρο είχε περάσει και η Davidson Kempner (DK).

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής τρεις βασικές κατηγορίες ακινήτων:

– περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 280 εκατ. ευρώ

– περίπου 320 ακίνητα αξίας πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση. Πρόκειται για το επονομαζόμενο value-add χαρτοφυλάκιο.

υποχαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών/διαμερισμάτων, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σταδιακά ( Trading χαρτοφυλάκιο).

Το πλάνο της διοίκησης προβλέπει, σε γενικές γραμμές, τη σταδιακή πώληση του χαρτοφυλακίου Trading εντός της πρώτης τριετίας. Τα έσοδα που θα αντληθούν, μαζί με ξένα και ίδια κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν τις αγορές νέων ακινήτων και την αναβάθμιση/ανακαίνιση ακινήτων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα διατεθούν για εξαγορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας, στην οποία εκτείνεται το business plan, να έχει εκμισθωθεί σχεδόν το σύνολο (σ.σ. περίπου το 96%) των περίπου 800 ακινήτων, που προβλέπεται να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο. Σήμερα το ποσοστό των ακινήτων που παράγουν εισόδημα κινείται στο 46%.

Η δομή του deal

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Alpha Αστικά Ακίνητα πρόκειται να μετασχηματισθεί σε εταιρεία με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Ως αποτέλεσμα της απόφασης, η Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ) θα αποσχίσει και θα πωλήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της σε μη εισηγμένη εταιρεία του ομίλου Alpha Βank, η οποία θα αποτελέσει και το ειδικό όχημα (SPV) της συναλλαγής για το Skyline. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη εταιρεία θα μεταφερθεί όλο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θα αξιοποιηθεί και εν συνεχεία θα μεταβιβασθεί πλειοψηφικό πακέτο στον προτιμητέο επενδυτή.

Τέλος, η Alpha Αστικά Ακίνητα θα ενσωματώσει τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων της Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων (AREM-I). Μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού αναμένεται να συνάψει σύμβαση για τη μακροχρόνια διαχείριση ακινήτων τόσο με το ειδικό όχημα της συναλλαγής Skyline όσο και με τις εταιρείες του ομίλου Alpha Holdings.

Η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς

Διαφορετική είναι η στρατηγική από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, όπου το νέο business plan του ομίλου προβλέπει μετασχηματισμό του τομέα διαχείρισης ακινήτων, εστιάζοντας στην εξυγίανση του ισολογισμού από χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία, στη μείωση του κόστους για υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν ακόμη αποτελεσματικότερα και στην ανάπτυξη σε τομείς με ανοδικές προοπτικές.

Το νέο σχέδιο διαχείρισης ακινήτων του ομίλου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνόλου των ακινήτων μεσοπρόθεσμα κατά €1 δισ., από €3,2 δισ. σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τα έσοδα από μισθώματα σε περίπου 60 εκατ. το 2025 από 34 εκατ. ευρώ το 2021.

Το project Terra περιλαμβάνει 125 ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ καθώς και εμπορικά, βιομηχανικά ακίνητα, ξενοδοχεία, κατοικίες και οικόπεδα, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν εισόδημα, σε βάθος μερικών ετών. Μαζί με το χαρτοφυλάκιο θα πωληθεί η Πειραιώς Real Estate, ως μηχανισμός διαχείρισης.

Ο όμιλος Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να εγκαταλείψει, σταδιακά, ως το 2025, 18 κτήρια που στεγάζουν κεντρικές της υπηρεσίες, καθώς η Lamda θα του παραδίδει το νέο κτηριακό συγκρότημα στο Ελληνικό. Τα παραπάνω ακίνητα μαζί με κάποια που απέκτησε με την «καλή» ΑΤΕ η Πειραιώς και δεν χρησιμοποιούνται αποτελούν τον «κράχτη» του προς πώληση χαρτοφυλακίου.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει PIMCO, Lone Star, Bain, Davidson Kempner, Dromeus, Brook Lane και Resolute. Με δεδομένο το μέγεθος του χαρτοφυλακίου, η αγορά αναμένει συμπράξεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα