Αυτή είναι η ελληνική ‘τρόικα’ της οικονομίας

Αυτή είναι η ελληνική ‘τρόικα’ της οικονομίας

Η «εγγύηση» Τσακαλώτος, η ήρεμη δύναμη Χουλιαράκης και ο εργατικός Αλεξιάδης ρίχνονται στον αγώνα για την υλοποίηση του μνημονίου - Η μάχη αρχίζει, χωρίς χρόνο για χάσιμο - Πρώτο crash test το Euro Working Group της Πέμπτης

Στους ώμους της ελληνικής «τρόικας» της οικονομίας πέφτει το βάρος υλοποίησης του νέου μνημονίου, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος το βράδυ της Τρίτης.

Το νέο οικονομικό επιτελείο δεν είναι και τόσο νέο, δεδομένου ότι απαρτίζεται από πρόσωπα εξαιρετικά οικεία στους οικονομικούς κύκλους, αφού πρόκειται για τους κ. κ. Ευ. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη και Τρ. Αλεξιάδη.

Η «τρόικα» του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ούτε λεπτό για χάσιμο, καθώς το πρωτόγνωρα εμπροσθοβαρές μνημόνιο που καλείται να εφαρμόσει η Αθήνα επιβάλλει την ανάληψη δράσης εδώ και τώρα.

Με τον Ευ. Τσακαλώτο στη θέση του υπουργού και τους κ. κ. Γ. Χουλιαράκη και Τρ. Αλεξιάδη να τον πλαισιώνουν από τις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών, οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται ακριβώς από εκεί που σταμάτησαν, σχεδόν σαν να μην μεσολάβησε καν η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου.

Το φορτίο που καλούνται και οι τρεις άντρες να σηκώσουν – με βασικό πρωταγωνιστή τον Ευ. Τσακαλώτο – είναι μεγάλο και εκτείνεται από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την πλήρη άρση των capital controls έως τη μεταρρύθμιση του φορολογικού και την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού της χώρας για το 2016.

Το νέο οικονομικό επιτελείο καλείται να υλοποιήσει πάνω από 50 προαπαιτούμενα το επόμενο καυτό δίμηνο (Οκτωβρίου – Νοεμβρίου), ενώ θα πρέπει να έχει παρουσιάσει ισχυρά δείγματα γραφής του μνημονίου έως το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται η έλευση των δανειστών στην Αθήνα.

«Σίγουρη» επιλογή η επανατοποθέτηση Τσακαλώτου

Τον ρόλο του βασικού συντονιστή στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής θα συνεχίσει να έχει από τη θέση του υπουργού ο Ευ. Τσακαλώτος, καθώς εκείνος θα διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έχει τον τελικό λόγο (από ελληνικής πλευράς) υλοποίησης του μνημονίου.

Για τους καλά γνωρίζοντες, η επανατοποθέτηση του Ευ. Τσακαλώτου στα ηνία του νευραλγικού υπουργείου Οικονομικών αποτελεί την καλύτερη και πιο σίγουρη λύση, αφενός γιατί είναι ένα πρόσωπο που χαίρει της εμπιστοσύνης των δανειστών και αφετέρου «αγαπητό» στις αγορές.

Άλλωστε τη δική του υπογραφή φέρει το τρίτο μνημόνιο της χώρας και δύσκολα μπορεί να βρεθεί άλλος να το εφαρμόσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Χουλιαράκης… η ήρεμη δύναμη

Τα βάρη του τρίτου μνημονίου είναι πολλά και σίγουρα απαιτείται δεύτερη γνώμη και… επιτήρηση της εφαρμογής τους.

Τον ρόλο αυτόν αναλαμβάνει ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που τώρα παραλαμβάνει από τον Δημήτρη Μάρδα τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο Γ. Χουλιαράκης χαίρει τον σεβασμό των ξένων, από τότε που συνομιλούσε με τα τεχνικά κλιμάκια σε επίπεδο Brussels Group. Πρόκειται για άτομο του περιβάλλοντος του Γ. Δραγασάκη που έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ακόμη κι αν πρόκειται για την πιο ήρεμη δύναμη και τον πιο άγνωστο υπουργό που έχει περάσει από το υπουργείο Οικονομικών.

Με το σπαθί του, θα έλεγε κανείς, από πρώτης τάξεως  εμπειρογνώμονας κατόρθωσε να κερδίσει επιτελική θέση στο νέο υπουργικό σχήμα.

Το «παιδί» των εφοριακών ο Τρ. Αλεξιάδης

Το παζλ του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης συμπληρώνει ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, που αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το κρίσιμο μέτωπο των εσόδων.

Προερχόμενος από τις τάξεις των εφοριακών, βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις, οι οποίες ξεκινούν από τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και φτάνουν στον μείζονα στόχο: Την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Εργατικός και αεικίνητος έχει ήδη ανοίξει μέτωπο με τους εφοριακούς, οι οποίοι τον κατηγορούν ευθέως για τη διάλυση του ΣΔΟΕ και την υποβάθμιση του ρόλου της ναυαρχίδας των φοροελεγκτικών μηχανισμών της χώρας.

Πρώτο crash test το Euro Working Group της Πέμπτης

Ενόψει της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα τις προσεχείς εβδομάδες, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με το πρώτο crash test, σε επίπεδο οικονομίας, ήδη από αύριο Πέμπτη, καθώς συνεδριάζει το Euro Working Group.

Στο επίκεντρο του Euro Working Group αναμένεται να τεθεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα, η υλοποίηση των οποίων θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι της συνεδρίασης των εμπειρογνωμόνων των Βρυξελλών αναμένεται να τεθεί όλο το φάσμα των ανοιχτών ζητημάτων σε επίπεδο οικονομίας. Από τον χρόνο έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος μέχρι και τον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή – αλλά και να παρουσιαστεί στο Eurogroup την ίδια ημέρα – στις 5 Οκτωβρίου.

Ψηλά στην ατζέντα των αξιωματούχων του Euro Working Group θα βρεθούν επίσης η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και το μείζον ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα