Αυτή τη θέση ποιος θα την πάρει; Τέσσερις υπουργοί για τη θέση του Ντάισελμπλουμ

default image

Τέσσερις υπουργοί Οικονομικών έχουν επισήμως καταθέσει υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου του Eurogroup

Οι Μάριο Σεντένο από την Πορτογαλία, ο Πιερ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο, ο Πετερ Κάζιμιρ από τη Σλοβακία και η Ντάνα Οζόλα από τη Λετονία είναι από το βράδυ της Πέμπτης υποψήφιοι για την ψηφοφορία στην συνάντηση της Δευτέρας.

Ως επικρατέστερος διεκδικητής της προεδρίας του Eurogroup εμφανίζεται ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο. Σύμφωνα με διπλωμάτες των Βρυξελλών, η υποψηφιότητα του Σεντένο έτυχε μεγαλύτερης στήριξης έναντι αυτής του Ιταλού Πιερ Κάρλο Πάντοαν, του έτερου κεντροαριστερού υποψηφίου στην κούρσα διαδοχής. Το βασικό “πρόβλημα” με τον δεύτερο είναι το γεγονός ότι σύντομα η χώρα του οδηγείται σε εκλογές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιθυμούν να εκλεγεί ένας σοσιαλιστής υπουργός ως… αντίβαρο στους προέδρους όλων των ευρωπαϊκών θεσμών που πλέον προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Υποψήφιος είναι επίσης και ο Σλοβάκος Πέτερ Καζιμίρ, αλλά και η Λιθουανή υπουργός Ντάνας Οζόλα. Για τον πρώτο, οι «κακές γλώσσες» τον θεωρούσαν ως… δορυφόρο του Σόιμπλε, δεν φαίνεται να έχει υποστήριξη από καμία χώρα του Νότου. Η δεύτερη υποψηφιότητα θεωρείται αδύναμη. Ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών αν και «δραστήριος» σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προέρχεται από το ΕΛΚ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αρχηγοί κρατών από την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία συναντήθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, στο περιθώριο συνόδου της ΕΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου συζήτησαν τους πιθανούς υποψηφίους για τη θέση του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών στην ευρωζώνη.

Ο 50χρονος Σεντένο είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015. Έχει ηγηθεί της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο της χώρα επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα και η Λισαβόνα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Οι επιδόσεις του Σεντένο είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως… «Ρονάλντο» του Eurogroup από τον γνωστό Πορτογάλο ποδοσφαιριστή.

Στις 4 Δεκεμβρίου, η διαδικασία θα είναι μυστική, κάθε χώρα θα έχει μία ψήφο. Η εκλογή του νέου προέδρου απαιτεί πλειοψηφία. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει με την πρώτη φορά, τότε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει τον καθένα προσωπικά από τους υποψηφίους και μόνο αυτούς για τις ψήφους που συγκέντρωσαν. Εκείνοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή αν αποσύρονται από τη διαδικασία. Όπως αναφέρεται, η ψηφοφορία μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα