Αυτό είναι το σχέδιο της Κομισιόν για τον ΦΠΑ στην ΕΕ

Αυτό είναι το σχέδιο της Κομισιόν για τον ΦΠΑ στην ΕΕ
Σύμβαση Παραχώρησης για την εγκατάσταση σε χώρους των Διεθνών Τερματικών Σταθμών Επιβατών Κρουαζιέρας στα κτίρια του Λιμένος Πειραιά, προσυπέγραψαν σήμερα ο ΟΛΠ Α.Ε. και η εταιρία «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ Α.Ε». --EUROKINISSI//ΟΛΠ eurokinissi

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί παρουσίασε την πρόταση της επιτροπής για τη μείωση της φοροαποφυγής

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΦΠΑ προτείνει η Κομισιόν, προκειμένου να περιοριστεί η φοροαποφυγή. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σήμερα στις Βρυξέλλες, το σύστημα χρειάζεται να «βελτιωθεί και να εκμοντερνιστεί για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις» καθώς με το σύστημα που ισχύει σήμερα, η απάτη και διαφυγή εκτιμάται στα 50 δισ. ευρώ. Με τα νέα μέτρα η Κομισιόν εκτιμά να εισπράξει πίσω τα 40 από τα 50 χαμένα δισ.

Η βασική αλλαγή που φέρνει η πρόταση της Κομισιόν είναι η χρέωση των προϊόντων με συντελεστή ΦΠΑ της χώρας άφιξης –και όχι προέλευσης, όπως είναι σήμερα. Όμως εξηγεί η Επιτροπή, το νέο, ενιαίο σύστημα ΦΠΑ θα βασίζεται σε τέσσερις αρχές: την αντιμετώπιση της απάτης, την απλούστευση της διαδικασίας δήλωσης του ΦΠΑ για τις εταιρείες που πωλούν διασυνοριακά χρησιμοποιώντας μια ενιαία διαδικτυακή πύλη στη δική τους γλώσσα και σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες και πρότυπα διαχείρισης όπως στη χώρα τους, τη μεγαλύτερη συνοχή και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι το τρέχον σύστημα λόγω των διαφωνιών που είχαν στο παρελθόν ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ στις προτάσεις της Επιτροπής, κατέληξε να είναι «οικονομικό» αλλά και «ηθικό φιάσκο» και αναφέρθηκε στην απάτη τύπου «καρουζέλ» με τα προϊόντα να κάνουν κύκλους μέσα στην ΕΕ, και το ΦΠΑ να μην αποδίδεται τελικά πουθενά.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κατοχυρώσουν τις διασυνοριακές συναλλαγές ΦΠΑ ως εσωτερικές πράξεις της ενιαίας αγοράς έως το 2022. Η σημερινή πρόταση αναμένεται να μειώσει τη διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ κατά περίπου 80%. Ταυτόχρονα, θα διευκολύνει τη ζωή των εταιρειών της ΕΕ που διενεργούν διασυνοριακές συναλλαγές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και απλουστεύοντας τις διαδικασίες που σχετίζονται με τον ΦΠΑ. Εν ολίγοις: καλά νέα για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους εθνικούς προϋπολογισμούς, κακά νέα για τους απατεώνες» εξήγησε ο Π. Μοσκοβισί.

Η νομοθετική πρόταση της Κομισιόν θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει το 2018 μια λεπτομερή νομική πρόταση για την τροποποίηση της «οδηγίας για τον ΦΠΑ», προκειμένου να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς ΦΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα