Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές “σώζουν” τον μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές “σώζουν” τον μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά
Λέσβος Eurokinissi

Η απόφαση για νέα παράταση του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, αναμένεται να πάρει σήμερα το δρόμο για το ΦΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για νέα παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο μέχρι και το τέλος του χρόνου υπογράφηκε χθες από τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό οικονομικών κ Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η απόφαση βασίζεται στην συνθήκη στην οποία είχε συμφωνήσει με μεσολάβηση της Commission με τα μέλη του Eurogroup από τον περασμένο Ιούλιο και η οποία συνδέει την διατήρηση του χαμηλού καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε αυτά νησιά με την ένταση των μεταναστευτικών ροών.

Η συνθήκη αυτή ήταν η λύση που επεξεργάστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα μέσα του Ιουλίου του 2018 για να αντιμετωπίσει τότε την άρνηση της Γερμανίας να εγκρίνει την εκταμίευση προς την Ελλάδα της τελευταίας δόση ( ύψους 15 δις ευρώ ) από το δάνειο των 86 δις ευρώ από το ESM με την οποία η Ελλάδα έπαιρνε το εισιτήριο της εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα . Οι εκπρόσωποι της Γερμανίας θεώρησαν ότι η παράταση των έξι μηνών είχε δοθεί για την παράταση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά ως παραβίαση των προαπαιτούμενων του προγράμματος . Στην συνέχεια αφού το θέμα συζητήθηκε και τέθηκαν οι όροι για την παράταση το θέμα λύθηκε και η Ελλάδα πήρε την δόση.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες οι αυξημένες από τις αρχές του χρόνου μεταναστευτικές ροές επιτρέπουν στις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν το καθεστώς το χαμηλού ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα πέντε νησιά . Με άλλα λόγια ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ θα παραμείνει στο 17% αντί να αυξηθεί στο 24% ο μειωμένος στο 9 % αντί 13% και ο υπερμειωμένος στο 5% αντί 6% για την υπόλοιπη Ελλάδα .

Συνεπώς ο ΦΠΑ 17% θα συνεχίσει να ισχύει σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο συντελεστής ΦΠΑ στο 9% θα συνεχίσει να ισχύει για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, και μετά τις πρόσφατες αλλαγές και στα συσκευασμένα τρόφιμα τον καφέ στο ράφι και τους χυμούς , τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα,

Τέλος ο συντελεστής ΦΠΑ του 5% θα συνεχίσει να ισχύει για το ηλεκτρικό ρεύμα το φυσικό αέριο , τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version