Χωρίς εγγύηση στη ΔΕΗ οι πελάτες Energa - Hellas Power

Χωρίς εγγύηση στη ΔΕΗ οι πελάτες Energa - Hellas Power

Γνωμοδότηση της ΡΑΕ αναφέρει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να ζητήσει εγγύηση από τους πρώην πελάτες των Energa - Hellas Power

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να ζητήσει εγγύηση από τους καταναλωτές που επέστρεψαν σε αυτήν μετά την παύση λειτουργίας της Energa και της Hellas Power, για το διάστημα που τους προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια ως "προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου".

Το διάστημα αυτό είναι τρεις μήνες, μετά τη λήξη των οποίων οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στη ΔΕΗ ή θα πάνε σε άλλον εναλλακτικό προμηθευτή.

Αυτά προβλέπει γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για την τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών η οποία γίνεται με υπουργική απόφαση. Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ προβλέπει επίσης, μεταξύ άλλων ότι:

- Η ΔΕΗ, 15 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας των τριών μηνών θα πρέπει να ενημερώσει τους καταναλωτές για την υποχρέωσή τους να επιλέξουν προμηθευτή.

- Στο διάστημα αυτό, χρεώνονται με βάση τα γνωστά τιμολόγια της ΔΕΗ και έχουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Δηλαδή θα πρέπει να εξοφλούν το λογαριασμό 21 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής του και να πληρώνουν τέλη, φόρους ή εισφορές κάθε είδους που επιβάλλονται και εισπράττονται μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος κατά την κείμενη νομοθεσία. Δηλαδή, τους φόρους στην ενέργεια, τα δημοτικά τέλη και το τέλος ακινήτων.

- Η ΔΕΗ αναλαμβάνει την τήρηση της σύμβασης συμψηφισμού και για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες που πιθανώς έχει ο πελάτης.

Σε ανακοίνωση για την Energa και την Hellas Power, η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι "οι κύριοι Υπουργοί και οι κύριοι της ΡΑΕ καταπατώντας κάθε έννοια ανταγωνισμού προκειμένου να δείξουν δήθεν ότι άνοιξε η αγορά έκαναν ότι δεν βλέπουν τι γίνεται και άφηναν τον κάθε αεριτζή να κάνει τις αρπαχτές του".

Ζητά ακόμη από τον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση να καλέσει τους συνδικαλιστές να καταθέσουν, όπως επίσης "να διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες σ' αυτούς που άφησαν τα χρέη να φτάσουν 67 εκατ. Euro στη ΔΕΗ και 120 εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Energa
SHARE:

24Media Network