Χουλιαράκης: Η οικονομία υπεραπέδωσε και το 2015 και το 2016 με μόνιμα μέτρα

Χουλιαράκης: Η οικονομία υπεραπέδωσε και το 2015 και το 2016 με μόνιμα μέτρα

Για σκόπιμη παραπλάνηση της δήλωσης του στο Economist έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης

Σε σκόπιμη παραπλάνηση απέδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης την ερμηνεία της δήλωσης του στο Economist σύμφωνα με την οποία φέρεται να δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν περίμενεςποτέ να υπάρξουν μέτρα για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, ο ίδιος τόνισε ότι δεν περίμενε να εφαρμοστούν από τώρα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους κάτι που είναι ήδη γνωστό αφού η συμφωνία με τους πιστωτές ήταν τα μέτρα να εφαρμοστούν μετά τα μέσα του 2018. "Με άλλα λόγια δεδηλωμένος στόχος ήταν η καθαρή καταγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων και ο κος Μητσοτάκης έχει κακούς συμβούλους", είπε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τον Γ. Χουλιαράκη η σημασία της σαφήνειας στα μέτρα για το χρέος τώρα είναι ότι αποτελεί κρίσιμο μέγεθος στην πορεία της χώρας προς τις αγορές. Δεύτερος λόγος ήταν γιατί η έξοδος στις αγορές δεν είναι στιγμιαία κίνηση αλλά μακρά διαδικασία που θα οικοδομηθεί πολλούς μήνες πριν το τέλος του προγράμματος.

"Ένα χρόνο πριν βγει από το πρόγραμμα η Πορτογαλία είχε 200 μονάδες βάσης υψηλότερα επιτόκια από αυτά που έχει σήμερα η Ελλάδα", σημείωσε.

Η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει πρόοδο σε τρία πεδία: δημοσιονομική σταθερότητα-μεταρρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και δημιουργία αποθεματικού.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η κυβέρνηση έχει πετύχει υπεραποδόσεις στα δημοσιονομικά το 2015 και το 2016 και μάλιστα με μέτρα διαρθρωτικού και όχι έκτακτου χαρακτήρα Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους μνημόνευσε τις αποφάσεις του Eurogroup, ενώ για το αποθεματικό τόνισε ότι η Ελλάδα θα παίρνει χρήματα για να βγει από την επιτροπεία με ασφάλεια.

Στο ερώτημα αν είναι επαρκής η σαφήνεια σε όσα αποφάσισε το Eurogroup για το χρέος απάντησε ότι αυτό αξιολογείται ήδη θετικά από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.

SHARE: