Χρεοκοπημένη η Ελλάδα για τους οίκους αξιολόγησης

Χρεοκοπημένη η Ελλάδα για τους οίκους αξιολόγησης

Μετά τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες, βρισκόμαστε σε αναμονή των αποφάσεων των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Σε άρθρο των Financial Times επισημαίνεται πως θα κηρυχθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας

Σε καθεστώς χρεοκοπίας θα κηρύξουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης την Ελλάδα μετά την απόφαση των Βρυξελλών, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, λόγω του ότι οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες, οι οίκοι προετοιμάζονται για την κήρυξη χρεοκοπίας, βάζοντας η κάθε μια ένα διαφορετικό επιθετικό προσδιορισμό.

Η Standard and Poor’s για παράδειγμα θα την ονομάσει επιλεκτική χρεοκοπία, η Fitch περιορισμένη χρεοκοπία και η Moody’s κάτι ανάλογο.

Ωστόσο, επειδή η περίπτωση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερη οι διεθνείς οίκοι θεωρούν πως η χρεοκοπία αυτή θα είναι προσωρινή και άρα δεν έχει επιπτώσεις στην αγορά.

Μάλιστα σκέφτονται το ενδεχόμενο να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε CCC όταν γίνει μετακύλιση του χρέους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ευτύχημα στην ελληνική υπόθεση είναι ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος ενδεχομένως να μη θεωρεί πιστωτικό γεγονος, καθώς είναι εθελοντική αυτή η συμμετοχή, αλλά ακόμα και αν κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός η συνολική εξαγορά των credit default swaps θα ανέλθει στα μόλις 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι θα έχει  μικρή επίδραση στην αγορά ή τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα