Χρέος και ‘κόφτης’ για το ‘ναι’ του ΔΝΤ

Χρέος και ‘κόφτης’ για το ‘ναι’ του ΔΝΤ

Κομισιόν και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα επιχειρήσουν να πείσουν το ΔΝΤ να υπογράψει το τέλος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στο μεταξύ το υπουργείο οικονομικών υπολογίζει ότι μετά την συμφωνία για το μηχανισμό θα καταφέρει να ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τα βράδυ ή το αργότερο την Τετάρτη το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία μέτρα της αξιολόγησης

Χρησιμοποιώντας ως «συγκοινωνούντα δοχεία» την πρόταση για την ελάφρυνση χρέους και την αυστηρότητα με την οποία θα λειτουργήσει ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης Κομισιόν και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα επιχειρήσουν να πείσουν το ΔΝΤ να υπογράψει το τέλος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ετοιμάζοντας μια νέα πρόταση για το χρέος με συγκεκριμένες λύσεις από την οριστικοποίηση της μέχρι και την αποπληρωμή των «Ευρωπαϊκών» δανείων ο ΕΜΣ θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τις επόμενες μέρες τις θέσεις του ΔΝΤ.

Η Κομισιόν με την σειρά της αναμένεται σήμερα να πιέσει το υπουργείο οικονομικών να συμφωνήσει σε πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ότι αφορά την λειτουργία του περίφημου «κόφτη» ώστε να καλυφθούν όσο είναι δυνατό τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για αξιόπιστα μέτρα.

Ο στόχος είναι το ΔΝΤ υπογράψει στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης στις 23 του μήνα την συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (stuff level agreement) με το ιδανικό σενάριο θα θέλει το ταμείο και η συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης ημέρας να συμφωνεί σε χρέος και μέτρα φτάνοντας σε συνολική συμφωνία για το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Το σενάριο είναι ιδανικό με δεδομένο ότι στην λύση για το χρέος θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι Βόρειες χώρες και κυρίως ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας η Γερμανία οι εκπρόσωποι της οποίας επέβαλαν την παρουσία του ΔΝΤ αλλά δεν θέλουν να συζητήσουν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το 2018.

Αν το πρόβλημα αυτό το «λύσει» το ίδιο το ΔΝΤ αρνούμενο και το δεύτερο πιο ολοκληρωμένο σχέδιο για το χρέος που θα παρουσιάσει ο ΕΜΣ τότε οι προσδοκίες θα υποχωρήσουν σε μια συμφωνία τουλάχιστον για τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης. Σε αυτή την περίπτωση οι τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας θα παίξουν το «χαρτί» του μηχανισμού. θα πιέσουν την Ελλάδα να δεσμευτεί σε αυστηρότερη εφαρμογή του αυτόματους μηχανισμού διόρθωσης έστω και αν αυτό θα χρειαστεί να νομοθετηθεί συμπληρωματικά σε δεύτερο χρόνο, μετά την συμφωνία.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και η Ελλάδα να πάρει τουλάχιστον τα 5,7 δις ευρώ της δόσης που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο. Θα υπάρξει επίσης και μια επί αρχής συμφωνία για την απόδοση αρχικά 2 δις ευρώ μέτρων που θα δοθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Μόλις η δόση αυτή αποδειχθεί με το νέο αυστηρότερο μηχανισμό ελέγχου για τις οφειλές ότι έχει αποδοθεί στους δικαιούχους θα δοθεί και μια δεύτερη δόση άλλων δύο δις ευρώ ώστε σταδιακά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου να τείνουν στο μηδέν μέχρι και το τέλος του 2016 όπως προβλέπει και το πρόγραμμα.

Το πολυνομοσχέδιο

Στο μεταξύ το υπουργείο οικονομικών υπολογίζει ότι μετά την συμφωνία για το μηχανισμό – και ενώ εκκρεμούν ακόμη κρίσιμες λεπτομέρειες – θα καταφέρει να ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τα βράδυ ή το αργότερο την Τετάρτη το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία μέτρα της αξιολόγησης .

Εκτός από το αυτόματο μηχανισμό ο οποίος αναμένεται να συμφωνηθεί γενικά -με προοπτική δευτερεύουσας νομοθεσίας σε απώτερο χρόνο- στο νομοσχέδιο θα ενταθούν το πακέτο των έμμεσων φόρων το νομοθετικό πλαίσιο για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων η συμφωνία για κόκκινα δάνεια το πλαίσιο για την ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα