Crash test για τη Μέρκελ η ψήφιση του EFSF

Crash test για τη Μέρκελ η ψήφιση του EFSF

Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Μέρκελ αναμένεται να είναι η ψηφοφορία για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης

Η γερμανική βουλή καλείται σήμερα να εγκρίνει την επέκταση των αρμοδιοτήτων και τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, σε μία ψηφοφορία που θεωρείται κρίσιμη για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς είναι πιθανόν ότι η πλειοψηφία θα αναγκασθεί να στηριχθεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης εξαιτίας της διαρροής ψήφων από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η υποστήριξη του νομοσχεδίου από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους αναμένεται να διασφαλίσει την έγκρισή του από τη γερμανική κάτω βουλή με μεγάλη πλειοψηφία, όμως η πιθανή διαρροή ψήφων από τις τάξεις των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) θα πλήξει το πολιτικό κεφάλαιο της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ και ενδέχεται να δυσχεράνει τα επόμενα στάδια της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Το νομοσχέδιο αυξάνει τις γερμανικές εγγυήσεις προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από 123 σε 211 δισεκατομμύρια ευρώ και προβλέπει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μην εγκρίνει την ενίσχυση των πόρων του ή την μεταβολή των αρμοδιοτήτων του χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου, ή σε επείγουσες περιπτώσεις , της επιτροπής Προϋπολογισμού.

Η επιτυχία ή η αποτυχία του κυβερνώντος συνασπισμού θα εξαρτηθεί από το εάν θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει τις 311 ψήφους που θα απαιτούνταν για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Περί τους είκοσι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού είναι πιθανόν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, να απόσχουν ή να είναι απόντες στην ψηφοφορία. Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 330 έδρες στη γερμανική κάτω βουλή.

Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου που καλείται σήμερα να επικυρώσει η γερμανική βουλή, προβλέπει την αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 440 σε 780 δισεκατομμύρια ευρώ κα τη δυνατότητά του να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα