Δέκα Έλληνες του εξωτερικού που μπορείς να δεις στο πρώτο Delphi Forum

Δέκα Έλληνες του εξωτερικού που μπορείς να δεις στο πρώτο Delphi Forum

Έλληνες της διασποράς που διαπρέπουν σε Ευρώπη και Αμερική έρχονται στο Delphi Economic Forum και συζητούν για όλα όσα θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση

Στις 25 Φεβρουαρίου ξεκινά στους Δελφούς το πρώτο οικονομικό φόρουμ με συμμετοχές δεκάδων προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα σε μια πρώτη διευρυμένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ελλάδας.

Στη χώρα όπου αποτελεί μόνιμη επωδό στο στόμα όλων, πως η ελληνική δημιουργικότητα και ευφυΐα χρειάζεται να βγει εκτός των ελληνικών συνόρων, προκειμένου να βρει πρόσφορο έδαφος ώστε να διαπρέψει σε κάθε τομέα, η συμμετοχή Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό μοιάζει επιβεβλημένη. Έλληνες ξεχώρισαν στον τομέα τους σε Ευρώπη και Αμερική, επιστρέφουν στον ομφαλό της γης για αν μοιραστούν μαζί με δεκάδες άλλους συνομιλητές τις ανησυχίες, τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους για την Ελλάδα και πως αυτή μπορεί να βγει επιτέλους από την κρίση.

Δείτε παρακάτω δέκα επιφανείς Έλληνες που ξεχώρισαν με τη δραστηριότητά τους στην οικονομία, τον ακαδημαϊκό χώρο ή ακόμη και την πολιτική στο εξωτερικό και θα βρεθούν στους Δελφούς:

1. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Ακαδημαϊκός

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμικού Κέντρου των Δελφών, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου του 1926 και συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση, ως μέλος της ΕΠΟΝ. Έφυγε για τη Γαλλία με υποτροφία, όπου ξεκίνησε την λαμπρή ακαδημαϊκή της πορεία, με αποκορύφωμα να εκλεχτεί η πρώτη γυναίκα πρύτανις του πανεπιστημίου της Σορβόνης το 1976.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία) και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Παρισίων, Πρύτανις των Πανεπιστημίων των Παρισίων, και Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg.

2. Γεώργιος Ντερτιλής, καθηγητής στη Ανωτάτη Σχολή των Κοινωνικών Επιστημών, Παρίσι

Σπούδασε Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά, Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2000, εκλέχτηκε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι. Έκτοτε, ζει και εργάζεται στη Γαλλία, όπου και τιμήθηκε με το ακαδημαϊκό βραβείο (Chevalier), ενώ του απονεμήθηκε και η γαλλική υπηκοότητα.

Στο παρελθόν δίδαξε σύγχρονη ιστορία στο πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και στο Χάρβαρντ, το πανεπιστήμιο ητς Οξφόρδης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

3. Γιάννης Ιωαννίδης, Επικεφαλής Max and Herta Neubauer και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης

Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Tufts τον Σεπτέμβριο του 1995. Προηγουμένως είχε διδάξει μεταξύ άλλων στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το πανεπιστήμιο Brown και το ακαδημαϊκό ίδρυμα της Βοστώνης. Ο κ. Ιωαννίδης όμως δίδαξε μια περίοδο και στην ΑΣΟΕ στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από το Μετσόβειο Πανεπιστήμιο το 1968 και συνέχισε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στα μηχανικο-οικονομικά συστήματα. Η έρευνά του συνδυάζει την κοινωνική οικονομία, με έμφαση στην ανάπτυξη και την ανισότητα, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τα δίκτυα.

Το βιβλίο του "Από τις γειτονιές στα Έθνη: Η οικονομία των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων" (επίσημος ξενόγλωσσος τίτλος From Neighborhoods to Nations: The Economics of Social Interactions) κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2012. Παράλληλα έχει ασχοληθεί εκτενώς με την ελληνική κρίση, υπογράφοντας δεκάδες άρθρα για τα αίτια και τους παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα στην οικονομική κατάρρευση.

4. Παύλος Ελευθεριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δικηγόρος στο Λονδίνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και τη Γλυφάδα. Σπούδασε στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge από όπου πήρε το διδακτορικό του το 1995.

Από το 2003 διδάσκει στην Οξφόρδη. Το 2001 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, ενώ από το 1998 έως το 2003 δίδαξε στο London School of Economics. Το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μποδοσάκη.

Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό και ξένο τύπο, παλιότερα στην εφημερίδα TO ΒΗΜΑ και πιο πρόσφατα στο News247.gr, καθώς επίσης και στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και Athens Voice, ενώ είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Books Journal. Το άρθρο του 'Το Κράτος των Λίγων" δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση του περιοδικού Foreign Affairs στο τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2014.

Είναι από τα πρώτα μέλη του Ποταμιού. Τον Μάιο του 2014 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθηνών. Στο Συνέδριο του Ιουνίου 2014 εξελέγη μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ποταμιού από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Μάρτιο 2015. Από τον Mάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

5. Νίκος Πασσάς, Καθηγητής Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης

Καθηγητής εγκληματολογίας και ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Northeastern και διευθυντής του Ινστιτούτου Ασφαλείας και Δημόσιας Πολιτικής. Έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σχετικά με τη διαφθορά, το παράνομο χρήμα/τις μυστικές οικονομικές διαδρομές και συναλλαγές, την τρομοκρατία, το οργανωμένο και το διεθνές έγκλημα. 

6. Αλέξανδρος Ελευθεριάδης, Συνιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής της Vidyo

Ο Αλέξανδρος Ελευθεριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Πήρε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ από το ΕΜΠ το 1990, και τα M.S., M.Phil, και Ph.D. από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης το 1992, 1994, και 1995 αντίστοιχα. Από το 1995 έως το 2007 διατέλεσε καθηγητής στο ίδιο τμήμα, όπου μονιμοποιήθηκε ως Associate Professor (tenured) το 2005. Από το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Marie Curie Chair στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 2008 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο ίδιο τμήμα. Τα καλοκαίρια του 1993 και 1994 εργάστηκε στα εργαστήρια Bell Labs ως Επισκέπτης Ερευνητής στο Signal Processing Research Department.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η συμπίεση και μετάδοση ψηφιακού βίντεο, ενώ πρόσφατα έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στην περιοχή της μουσικής τεχνολογίας. Έχει 96 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συνέδρια (h-index 23), ενώ έχει συνεισφέρει 9 κεφάλαια βιβλίων και έχει επιμεληθεί ένα βιβλίο/συλλογή άρθρων. Κατέχει 16 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ ενώ εκκρεμούν 19 ακόμα. Οι ευρεσιτεχνίες του χρησιμοποιούνται στα πρότυπα Blu-ray DVD και ATSC. Έχει υπάρξει συνιδρυτής και σύμβουλος πολλών εταιριών νέας τεχνολογίας, με πιο πρόσφατη την Vidyo, Inc., η οποία αναπτύσσει ολοκληρωμένα προϊόντα επικοινωνίας βίντεο μέσω του Ίντερνετ. H Vidyo έχει αναγνωριστεί με βραβεία καινοτομίας (Wall Street Journal 2010 Innovation Award in the Network/Internet Technologies/Broadban category, Frost & Sullivan 2009 Product of the Year for Conferencing and Collaboration, Best Startup - Interop 2008), ενώ η τεχνολογία της έχει υιοθετηθεί από εταιρείες όπως οι Cisco, και Hitachi.

7. Αιμίλιος Αυγουλέας, Τακτικός Καθηγητής και κατέχει την Έδρα Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου/Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικού Δικαίου

Ο Αιμίλιος Αυγουλέας έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, από το Οικονομικό Δίκαιο και τα Οικονομικά, μέχρι τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, τη διεθνή πολιτική οικονομία ή τη συμπεριφορική χρηματοοικονομική. Έχει συγγράψει επίσης πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα και δύο μονογραφίες.

Ο Αιμίλιος έχει παραδώσει διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα και fora δημόσιας πολιτικής, ενώ έχει υπάρξει επισκέπτης εισηγητής σε διακεκριμένα πανεπιστήμια. Αυτή την περίοδο συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα σε τομείς όπως η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η νομισματική πολιτική, η αποτελεσματική εξυγίανση των τραπεζών και η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος κλασματικών αποθεμάτων.

Έχει εργαστεί εκτενώς στον ευρύτερο τομέα του Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου και των δομημένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, σε συνεργασία με έγκριτες διεθνείς νομικές εταιρείες. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (LLM) στο Τραπεζικό Δίκαιο και τα Οικονομικά, από το London School of Economics όπου ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή με θέμα το Δίκαιο και τα Οικονομικά.

8.  Δρ. Μαργαρίτα Μαθιοπούλου, Ιδρυτής/Διευθύντρια Aspide Group και καθηγήτρια Εξωτερικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Potsdam

Η ιστορικός και δημοσιογράφος δρ. Μαργαρίτα Μαθιοπούλου γεννήθηκε το 1957 στη Βόννη. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Norddeutsche Landesbank στο Ανόβερο και καθηγήτρια αμερικανικής και διεθνούς πολιτικής στα Πανεπιστήμια του Ανόβερου και του Μπραϊτνσβεϊγκ. Από το 1990 ως το 1992 δίδαξε αμερικανική και διεθνή πολιτική στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου ως επισκέπτρια-καθηγήτρια. Από το 1988 ως το 1991 δίδαξε ως επίκουρος καθηγήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ταυτόχρονα από το 1987 ως το 1989 ήταν αναπληρώτρια διεθύντρια του Διεθνούς Ανατολικο-Δυτικού Ινστιτούτου ASPEN στο Βερολίνο.

Η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου είναι μέλος του Προεδρείου της Γερμανικής Ατλαντικής Ενωσης (Βόννη), μέλος του Συμβουλίου του Center for the Study of the Presidency (Νεα Υόρκη) και της American Chamber of Commerce (Ανόβερο). Είναι παντρεμένη με το δρ. Φρίντμπερτ Πφλίγκερ, μέλος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

9.  Μαριέττα Καραμανλή, Μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου

Γαλλίδα προσωπικότητα, ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι βουλευτής με το σοσιαλιστικό γαλλικό κόμμα από το 2007 και Αντιδήμαρχος της πόλης Λε Μαν. Καθηγήτρια πολιτικών επιστημών, διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Maine. Στο διδακτορικό της με τίτλο «Κράτος και κοινωνία στην Ελλάδα: Συνέχειες και αλλαγές» μελετά τις δυσλειτουργίες του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, αλλά και τις αλλαγές στις οποίες προχώρησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με ιδιαίτερη μνεία στην κυβέρνηση Σημίτη. Το 1995 γίνεται αντιπρόεδρος της Υπερδημαρχίας σε θέματα περιβάλλοντος, το 1997 κατεβαίνει ανεπιτυχώς στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφια του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ το 1998 αποσπά από τη Δεξιά τη βορειοδυτική περιφέρεια του Λε Μαν και το 2001 γίνεται η πρώτη γυναίκα σοσιαλίστρια αντιδήμαρχος-υπεύθυνη Νεολαίας.

10. Θωμά Κατστιαντώνης, Πρόεδρος του ΠΑΔΕΕ

Ο κ. Κατσιαντώνης είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού ΠΑΔΕΕ τα τελευταία έξι χρόνια. Ο Ελληνοαμερικανός είναι Πολιτειακός βουλευτής στο New Hampshure των ΗΠΑ, όπου ζει και εργάζεται και στο οποίο αξίωμα εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2002. 

Ο κ. Κατσιαντώνης είναι ιδιοκτήτης δύο εστιατορίων εδώ και πολλά χρόνια, στα οποία χρησιμοποιεί προϊόντα που προέρχονται από την Ελλάδα και είναι εν μέρει ο λόγος για την επιτυχία τους. Ως εκ τούτου, μία από τις κύριες προτεραιότητές του είναι να προτρέψει τους Αμερικανούς συμπατριώτες του να «αγκαλιάσουν» τα ελληνικά προϊόντα. Βρίσκεται ήδη σε επαφή με αρκετές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που παράγουν φέτα τυρί και ελαιόλαδο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Delphi Economic Forum στην επίσημη ιστοσελίδα του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ασφαλιστικό, Συνταγματικό, Πολιτικοί Θεσμοί και Μ.Μ.Ε στο επίκεντρο του 1ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών

Αναθεώρηση του Συντάγματος και Δικαιοσύνη

SHARE:

24Media Network