“Δέστε τις ζώνες σας, έρχεται χρονιά γεμάτη αναταράξεις”

“Δέστε τις ζώνες σας, έρχεται χρονιά γεμάτη αναταράξεις”

Για δύσκολο 2012 με τους ηγέτες των κρατών-μελών να παραμένουν ανήμποροι στην επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης και για πρωτόγνωρα κοινωνικά φαινόμενα κάνει λόγο ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος σε άρθρο του

Αυστηρή προειδοποίηση για ένα δύσκολο έτος, απηύθυνε ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί με την φράση “Δέστε τις ζώνες σας! Το 2012 θα είναι μια χρονιά γεμάτη αναταράξεις”, τονίζοντας παράλληλα ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι ξεκάθαρες.

“Ύφεση στην Ευρώπη, αναιμική ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση στις ΗΠΑ και μια απότομη επιβράδυνση στην Κίνα”, βλέπει ο ίδιος μέσα από άρθρο του.

Ο Ρουμπινί υποστηρίζει ότι οι οικονομίες της Ασίας είναι εκτεθειμένες στην Κίνα, η Λατινική Αμερική επηρεάζεται από την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, ενώ η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη είναι εκτεθειμένες στην Ευρωζώνη.

Σε αυτήν τη φάση, η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι σίγουρη, αν και το βάθος και η διάρκειά της δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Ωστόσο, “η συνεχιζόμενη πιστωτική ασφυξία, τα προβλήματα χρέους, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η δημοσιονομική λιτότητα συνεπάγονται ότι θα βιώσουμε μια σοβαρή ύφεση”, υπογραμμίζει.

Και συνεχίζει: “Οι ηγέτες του πλανήτη θα είναι δύσκολο να ξαναβάλουν μπροστά την ανάπτυξη. ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία αναβάλλουν για αργότερα τις σοβαρές οικονομικές, δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για μια βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα