Διαγωνισμοί 388 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Διαγωνισμοί 388 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Αντιπλημμυρικά έργα Eurokinissi

Πρόκειται για έργα που έχουν σκοπό να ενισχύσουν την θωράκιση περιοχών έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σειρά από διαγωνισμούς ύψους 388 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά και έργα αποχέτευσης έχουν βγει στον “αέρα” αυτή την εποχή και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών. Πρόκειται για έργα τα οποία έχουν σκοπό να ενισχύσουν την θωράκιση περιοχών έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων και να καλύψουν περιοχές που ενώ βρίσκονται σε μεγάλες αστικές περιοχές δεν έχουν πλήρη αποχετευτική κάλυψη.

Τα αντιπλημμυρικά

Αυτή την εποχή το υπουργείο Υποδομών τρέχει ταυτόχρονα τρεις διαγωνισμούς ύψους 138 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική κάλυψη περιοχών με παρουσία ρεμάτων που αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα και έχουν μπει στην πρώτη σειρά για να θωρακιστούν.

Την περασμένη εβδομάδα στις 14 του μήνα δημοπρατήθηκε το έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης. Στην εργολαβία ύψους 31 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται η κατασκευή του κύριου συλλεκτήρα, των δευτερευόντων συλλεκτήρων καθώς και του αντλιοστασίου, που είναι απαραίτητα για την αποχέτευση των ομβρίων μέχρι τον πλησιέστερο αποδέκτη, δηλαδή τη θάλασσα του Θερμαϊκού.

Στις 16 του μήνα ακολούθησε η δημοπράτηση του έργου για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης του Λουτρακίου. Πρόκειται για έργο 21 εκατ. ευρώ. Σκοπός του έργου είναι η αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής των ρεμάτων Κατουνίστρα, Πράθι και Καρέλη.

Προχθές 21 Σεπτεμβρίου δημοπρατήθηκε και το μεγάλο έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Είναι το μεγαλύτερο από τα τρία έργα με 85 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό. Θα πραγματοποιηθούν έργα συνολικού μήκους 15 χλμ στο ρέμα που διασχίζει τους Δήμους Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας -Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, κατασκευή Λεκάνης συγκράτησης φερτών κ.α.

Επιπρόσθετα περιμένουμε την δημοπράτηση ενός ακόμα αντιπλημμυρικού έργου που αφορά την περιοχή της Νέας Μάκρης και που ολοκληρώσει αυτή τη φουρνιά παρεμβάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Τα έργα αποχέτευσης

Ακόμα 3+1 μεγάλοι διαγωνισμοί για σημαντικά έργα αποχέτευσης τρέχουν από το υπουργείο Υποδομών και την ΕΥΔΑΠ. Τα έργα κόστους 250 εκατ. ευρώ είναι σε δημοπράτηση και οι ανάδοχοι εκτιμάται ότι θα έχουν εγκατασταθεί σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Αφορά περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Το έργο που τρέχει το υπουργείο ΥΠΟΜΕ είναι το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων Καλαμαριάς. Πρόκειται για τα έργα Β`φάσης ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 9 Σεπτεμβρίου.

Τα έργα της ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ τρέχει (εκτός άλλων έργων) δύο νέα μεγάλα έργα. Εχθές 22 του μήνα δημοπρατήθηκε το έργο για το ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου. Το έργο ύψους 110 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών. Η σύμβαση έχει διάρκεια 30 μήνες για την κατασκευή και 84 μήνες για τη λειτουργία. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που τρέχουν αυτή την εποχή στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Το δεύτερο έργο της ΕΥΔΑΠ τα δίκτυα αποχέτευσης σε Πικέρμι-Ντράφι και Διώνη ύψου 42 εκατ. ευρώ. Εδώ μειοδότησε η ΕΚΤΕΡ στον διαγωνισμό της 27ης Ιουλίου με 52,64%.

Σε προχωρημένη διαγωνιστική φάση είναι η εργολαβία για το δίκτυο αποχέτευσης σε περιοχές του Μαραθώνα. Πιο συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν 185 km αγωγών αποχέτευσης στη Νέα Μάκρη, συμπεριλαμβανομένων και των πολεοδομικών ενοτήτων Νέου Βουτζά (το τμήμα που ανήκει στο Δήμο Μαραθώνα), Αγίας Μαρίνας και Ζούμπερι, καθώς και στον οικισμό του Μαραθώνα και στον Άγιο Παντελεήμονα. Στα έργα ύψους 90 εκατ. ευρώ ανάδοχος είναι η Κ/Ξ ΕΚΤΕΡ-ΘΕΜΕΛΗ-ΕΡΕΤΒΟ-Δ. Κωνσταντινίδης. Ο διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα