Διαπραγματεύσεις χωρίς ανάσα

Διαπραγματεύσεις χωρίς ανάσα
ΑΘΗΝΑ-Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου // Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και για το PSI παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος. Αγώνας δρόμου ενόψει της έλευσης των αξιωματούχων

Στις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα, ενώ την ίδια περίπου περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθεί και το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό ανακοίνωσε προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρουσίασε και το χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα εξελιχθούν οι δύο παράλληλες, αλλά συμπλεκόμενες, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, διαδικασίες (διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και διαβούλευση για το PSI).

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, είπε ο υπουργός, θα δεσμεύσουν τη χώρα τουλάχιστον έως το 2015 , ενώ δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και την κύρωση από τη Βουλή.

Τα επόμενα βήματα για το PSI

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το PSI, μετά από την πρώτη συμφωνία με τους ιδιώτες, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου προγράμματος και να υπογραφεί ένα ειδικό μνημόνιο συμφωνίας, προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για το PSI ποσά.

Θα ακολουθήσει η έναρξη της επίσημης διαδικασίας για το PSI και στη συνέχεια, θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος.

Μετά, το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα, πρέπει να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, και από ορισμένα κράτη- μέλη που έχουν σχετικές συνταγματικές προβλέψεις (στην Ελλάδα θα ψηφιστεί σχετικός νόμος). Τέλος, θα γίνει η εκταμίευση της δόσης.

Προετοιμασία ενόψει τρόικας

Όσον αφορά ειδικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η επόμενη εβδομάδα πρέπει να αφιερωθεί στην προετοιμασία της διαπραγμάτευσης, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η ψήφιση του οριζόντιου πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε και με την έγκριση των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο υπουργός ζήτησε, παράλληλα, να γίνουν συναντήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και όλων των άλλων υπουργείων που έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα (Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Υποδομών και Υγείας).

Το πολυνομοσχέδιο (άνοιγμα “κλειστών” επαγγελμάτων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αντικειμενικά κριτήρια σε επιτηδευματίες, πτωχευτικό δίκαιο, κ.λπ.) θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Τρίτη.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κάτι που σημαίνει ότι θα συζητηθεί την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και, κατά πάσα πιθανότητα, την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα