Διαπραγμάτευση: Ένα ανοιχτό μέτωπο λιγότερο μετά τις διαβουλεύσεις της Παρασκευής

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016. 
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Έκλεισε το θέμα της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ.  Συνεχίζεται αύριο η διαπραγμάτευση. Βαρύ το πρόγραμμα του Σαββάτου, στο επίκεντρο δημοσιονομικό και ασφαλιστικό. Νέα πρόταση για το φορολογικό καταθέτει αύριο στους δανειστές ο Τσακαλώτος. Ποιο είναι το νέο διαπραγματευτικό χαρτί της Αθήνας

Ένα ανοιχτό μέτωπο λιγότερο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μετρά από το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση, μετά και τη διαφαινόμενη συμφωνία για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. «Στο θέμα της ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής αρχής δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά το πέρας της αποψινής συνάντησής του με τους δανειστές και επιβεβαιώνοντας πως έχει ουσιαστικά κλείσει το θέμα της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων. Όπως είναι φυσικό, στη συνάντηση με το κουαρτέτο, πλην του κ. Τσακαλώτου, μετείχε και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Ες αύριον τα σπουδαία

Μπαράζ διαβουλεύσεων, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, αναμένεται να σημειωθεί και εντός του σαββατοκύριακου, με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση.

Πλούσια είναι η ατζέντα των διαπραγματεύσεων του Σαββάτου, καθώς στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθούν δημόσια διοίκηση, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δημοσιονομικό πλαίσιο και φορολογικό.

Ως προς το δημοσιονομικό σκέλος, κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται να εστιάσουν στον καθορισμό του δημοσιονομικού κενού έως και το 2018, προκειμένου να διευκρινιστεί τι και πόσα μέτρα θα απαιτηθούν για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό και στη σκιά της πρότασης – σοκ των δανειστών για κούρεμα του έμμεσου αφορολόγητου ορίου των 9.550 ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος γνωστοποίησε πως το Σάββατο η κυβέρνηση θα υποβάλλει αντιπρόταση.

Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με την πρόταση του κουαρτέτου – την οποία παρουσίασε την Πέμπτη στον υπουργό Οικονομικών – προτείνεται μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ (που χορηγείται μέσω του αφορολόγητου των 9.550 ευρώ) στη ζώνη των 1.700 - 1.800 ευρώ. Κατά τους δανειστές, αυτή θα τη δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος, καθώς το αφορολόγητο θα είναι σταθερό για όλους.

Αναλυτικότερα, για το Σάββατο, το πρόγραμμα συναντήσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές διαμορφώνεται ως εξής:

10.30 Διοικητική Μεταρρύθμιση

11.30 Συνταξιοδοτικό

14.00 Δημοσιονομικό πλαίσιο

Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί το πλεόνασμα

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προσέλθει στις διαβουλεύσεις του Σαββάτου με ένα ακόμη ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Αυτό δεν είναι άλλο από το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,04 δισ. ευρώ που παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016.

Στη διαμόρφωση του πλεονάσματος συνέβαλε τόσο η αύξηση κατά 11% των εσόδων, όσο και η περιστολή των δαπανών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε νωρίτερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 3,04 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,23 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,06 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χάσμα κυβέρνησης - δανειστών για τα κόκκινα δάνεια

SHARE:

24Media Network