Διαπραγμάτευση μεταξύ θεσμών

Διαπραγμάτευση μεταξύ θεσμών
Discussion regarding the priorities actions, at the plenary hall of the Greek parliament, on September 27, 2016 / , , 27 2016. SOOC

Συζητούν για κοινά προαπαιτούμενα ώστε να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία στελεχών (Stuff Level Agreement) ως τις 5 Δεκεμβρίου

Διαπραγμάτευση μεταξύ των θεσμών εξελίσσεται από χθες με στόχο να συμφωνηθεί μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ ποια είναι τα ελάχιστα δυνατά προαπαιτούμενα που θα πρέπει να φέρει σε πέρας η Αθήνα ώστε και οι δανειστές να παρουσιάσουν ένα κοινό κείμενο συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών ως τις 5 Δεκεμβρίου.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου, που θα ξεκινήσουν και πάλι οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της ΕΕ του ΔΝΤ της ΕΚΤ και ΕΜΣ θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί μεταξύ τους

– Να μην υπάρχει διάσταση απόψεων σε συγκεκριμένα θέματα μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά οι απαιτήσεις να είναι κοινές με δεδομένο ότι πλέον το Ταμείου είναι σε τροχιά εισόδου στο ελληνικό πρόγραμμα

– Να υπάρξει συμφωνία σε ένα «ελάχιστο» πακέτο θεμάτων που είναι ανοιχτά στην δεύτερη αξιολόγηση ώστε όταν αυτά εκπληρωθούν από την ελληνική πλευρά να μπορεί να συνταχθεί ένα κείμενο συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών «Stuff Level Agreement» μέχρι και την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης η το αργότερο πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Απώτερος στόχος είναι μια μίνιμουμ υλοποίηση μέτρων ώστε να μπορεί να γίνει συζήτηση για συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την δεύτερη αξιολόγηση την λύση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα . Τούτο με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα της συνόδου των υπουργών οικονομικών του Ευρώ για τα θέματα αυτά θα κρίνει και την στάση του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα .

– Να συμφωνηθεί επίσης ποια θέματα θεωρούνται δεύτερης γραμμής και θα πρέπει να συνεχίσουν να συζητούνται σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κλείσουν στις αρχές του 2017 αφού όμως οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος .

Πού συμφωνούν, πού διαφωνούν με την Αθήνα

Το βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι το δημοσιονομικό για τα έτη 2016 και 2017 έχει σχεδόν συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά να υποχωρεί από τις υπερβάσεις που υπολόγιζε στα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2016 (προβλέπει πλεόνασμα 0,63% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 0,5% του ΑΕΠ ) και το 2017 προβλέπει πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ) στους ήδη συμφωνημένους στόχους του προγράμματος . Από την άλλη βέβαια και οι θεσμοί υποχώρησαν στο να απαλείψουν το κενό του 0,5% του ΑΕΠ που έβλεπαν στην διετία.

Ένα δεύτερο θέμα που υπάρχει σημαντική σύγκλιση είναι το θεσμικό πλαίσιο για το εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών για τις επιχειρήσεις . Η τελευταία συνάντηση κατέληξε στο να λυθεί σε τεχνικό επίπεδο η μοιρασιά για το κούρεμα στο οποίο θα προχωρήσουν ιδιώτες (τράπεζες προμηθευτές) και δημόσιο (εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία). Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι οι εργαζόμενοι που μπορεί να τους οφείλονται δεδουλευμένα θα έχουν μια συμβολική συμμετοχή στο κούρεμα των συνολικών οφειλών που θα ρυθμίζονται. Συμφωνήθηκε επίσης και ο αυτοματοποιημένος μηχανισμός αποδοχής της αίτησης ρύθμισης για μικρές και μεσαίες ( ως ένα τζίρο) επιχειρήσεις. Θεωρείται λοιπόν σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει λευκός καπνός για το νομοσχέδιο μέχρι και την Κυριακή. Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να επιταχυνθεί και ο διορισμός ΔΣ σε τράπεζες και ΤΧΣ.

Αντίθετα μεγάλη απόσταση υπάρχει με τα εργασιακά με την Ελληνική πλευρά να θέτει ως μόνο θέμα διαπραγμάτευσης την επαναφορά των ΣΣΕ οι οποίες θα προκύπτουν από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Από την άλλη οι θεσμοί εμμένουν στην δική τους ατζέντα για ομαδικές απολύσεις αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου επαναφορά της ανταπεργίας και αναμόρφωση του κατώτερου μισθού.

Απόσταση υπάρχει ακόμη και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Στο νέο υπερ ταμείο διαπιστώθηκε αργή εξέλιξη σε ότι αφορά την σύσταση της Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας το διορισμό ΔΣ στην κορυφή του ταμείου και την συμπλήρωση της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Στα ενεργειακά θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις του 17% της ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ,των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, και της ΔΕΣΦΑ θέματα που πελαγοδρομούν πάνω από ένα χρόνο.

Τέλος ανώριμο χαρακτηρίζεται και το πακέτο των αλλαγών στο δημόσιο όπου δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα ειδικά μισθολόγια , την αξιολόγηση και το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας του δημοσίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα