Η Ελλάδα αντέχει μέχρι το καλοκαίρι

Η Ελλάδα αντέχει μέχρι το καλοκαίρι

Μέχρι το καλοκαίρι υπολογίζουν ότι θα γίνει η αναδιάρθρωση, κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης. Στα ύψη τα Spread. Βουτιά στο Χρηματιστήριο. Διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση ότι ζήτησε επιμήκυνση για το σύνολο του δημόσιου χρέους. Τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα.

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που φέρουν την Ελλάδα να έχει ζητήσει από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση την έναρξη διαδικασιών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προχώρησε εκ νέου το υπουργείο Οικονομικών.
“Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο υπουργός εξάντλησε το θέμα χθες”, σημείωσε αξιωματούχος σχετικά με τα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα, όμως με όσα φέρεται να δήλωσαν στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού στο Reuters, μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμά πλέον ως εξαιρετικά υψηλή την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι.

“Σημαντικοί παράγοντες στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα βγάλει το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση”, δήλωσε αξιωματούχος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αυτό δεν σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση,  επιθυμεί αυτήν την έκβαση, αλλά ότι τη θεωρεί μάλλον αναπόφευκτη.

Όπως είναι φυσικό, η έντονη φημολογία εκτόξευσε τα Spread σε επίπεδα ρεκόρ.

To spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο αναρριχήθηκε σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, τις 1.126 μονάδες βάσης (για να υποχωρήσει αργότερα στις 1.113), σημειώνοντας άνοδο 81 μονάδων σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς.

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε η χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της Μ. Εβδομάδας, επηρεαζόμενη αρνητικά από την επιδείνωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων και τα νέα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, αν και διαψεύδονται από κυβέρνηση Ε.Ε και ΔΝΤ.

Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκα οι τραπεζικές μετοχές, εν μέσω φημών για επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από μεγάλη ιδιωτική τράπεζα.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.427,49 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,83%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 91,492 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,70%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,53 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,45%.

Επιμένουν τα δημοσιεύματα

Παράλληλα, φουντώνουν οι φήμες που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει ζητήσει επιμήκυνση του συνολικού δημοσίου χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδικασία που αναμένεται να αρχίσει να συζητείται τον προσεχή Ιούνιο με στόχο να υλοποιηθεί εντός του 2012.

Το αίτημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην άτυπη σύνοδο του Ecofin που διεξήχθη στην Ουγγαρία και κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

 

Δόθηκε βέβαια γραμμή  στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην αμερικανική πρωτεύουσα να σταματήσουν οι διαρροές στα ξένα ΜΜΕ επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται πολύ εκνευρισμένοι.

Σύμφωνα μάλιστα με ανώτατο αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ντομινίκ Στρος-Καν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έδωσε την εντολή «για την περίπτωση της ελληνικής επιμήκυνσης, οι διαψεύσεις να έρχονται μέχρι την τελευταία στιγμή».

Τα σενάρια περί επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους διακινήθηκαν το προηγούμενο 48ωρο με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα στο Dow Jones και τους Financial Times που θέλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Γερμανία να προωθούν «εθελοντική και φιλική» προς την αγορά αναδιάρθρωση του χρέους, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της.

Σχέδια για Ελλάδα

Το πρώτο σχέδιο προβλέπει ανταλλαγή του ελληνικού χρέους σε τιμές αγοράς με ασφαλή ομόλογα, τα οποία θα φέρουν την εγγύηση της Ευρωζώνης.

Το δεύτερο προβλέπει την εξαγορά ομολόγων από επενδυτές και τη μετέπειτα απόσυρση ή επιμήκυνση της διάρκειας ωρίμανσής τους, παρόμοια τακτική με αυτήν που εφαρμόζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες.

Ένα τρίτο εναλλακτικό σενάριο, το οποίο φέρεται να επεξεργάζεται το Βερολίνο, είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESF) με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής, ενδεχομένως ακόμη και διαγραφή μέρους του χρέους.

Στο ενδεχόμενο μιας «ήπιας αναδιάρθρωσης», κάθετα αντίθετοι είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γαλλία γιατί πολλές τράπεζες της τελευταίας είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, το Ταμείο θα παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής των σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσε στην Ελλάδα από 3 έως 7 χρόνια, προκειμένου να συμβαδίσει με την παράταση που δόθηκε από την Ευρωζώνη στη χώρα τον περασμένο μήνα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ανοιχτό σε μετακίνηση του προγράμματος ελληνικής δανειοδότησης από το stand by lending facility (δανειακή διευκόλυνση), η οποία συνήθως έχει τριετή περίοδο αποπληρωμής, στο πρόγραμμα extended fund facility (διευκόλυνση με παράταση της ωρίμανσης του δανείου), η οποία αφορά αποπληρωμές μέχρι και σε 10 χρόνια.

Ένας τέτοιος επαναπροσδιορισμός των πληρωμών του χρέους είναι ουσιαστικά ένας τύπος αναδιάρθρωσης. Η τελευταία θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σηματοδοτεί μάλιστα μια αλλαγή στις θέσεις του, καθώς μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει εάν ακολουθήσει αυστηρά ένα πολυετές πρόγραμμα λιτότητας με αντάλλαγμα το πακέτο διάσωσης που έλαβε πέρυσι από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ, θεωρούν ότι η Ελλάδα πιθανόν να ζητήσει βοήθεια από τον υπάρχοντα Προσωρινό Μηχανισμό (ESMF) της Ε.Ε. το 2012 για να εξυπηρετήσει τις πληρωμές του δανείου της, καθώς δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει σε αγορές ομολόγων, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω μακροπρόθεσμης έκδοσης.

Το σενάριο που θα εξεταστεί πρώτο θα εμπεριέχει παράταση αποπληρωμών του δανείου έως και 30 χρόνια, όπου θα προσφέρονται στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων νέα ομόλογα με αντάλλαγμα τα παλαιά ομόλογα, με το ίδιο κουπόνι αλλά με μεγαλύτερη ημερομηνία ωρίμανσης.

Το σχέδιο της επιμήκυνσης θα συζητηθεί τον προσεχή Ιούνιο, όταν η Ε.Ε. θα εξετάσει το σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που επιβεβαίωσε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Όλι Ρεν, την προηγούμενη Παρασκευή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα