Κυπριακό Μνημόνιο: Σκληρά μέτρα και δέσμευση εσόδων από το φυσικό αέριο

Κυπριακό Μνημόνιο: Σκληρά μέτρα και δέσμευση εσόδων από το φυσικό αέριο

Τι προβλέπει το κυπριακό Μνημόνιο. Η Λευκωσία καθορίζει την τελική διαπραγματευτική της θέση για τη δανειακή σύμβαση

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας " Ο Φιλελεύθερος" αποκαλύπτει το πλήρες κείμενο του Μνημονίου, που έχει συνομολογηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα και αναμένεται να υπογραφεί εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.

Το Μνημόνιο προβλέπει αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών, απολύσεις στο Δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο θέτει ως στόχο για την Κύπρο την εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος έως 2,4% του ΑΕΠ το 2013, και κατ΄ επέκταση απαιτεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 351 εκατ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4% του ΑΕΠ έως το 2017 και η διατήρησή του στα επίπεδα αυτά στη συνέχεια.

Διαβάστε ολόκληρο το μνημόνιο στα Αγγλικά

Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπει το κυπριακό Μνημόνιο είναι:

* Πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων.

* Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5% (από 10% που είναι σήμερα).

* Αύξηση της φορολόγησης τόκων και μερισμάτων στο 30%.

* Μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων με βάση την εξής κλίμακα: 0% για 0-1.000 ευρώ, 6,5% για 1.001-1.500 ευρώ, 8,5% για 1.501-2.000 ευρώ, 9,5% για 2.001-3.000 ευρώ, 11,5% για 3.001-4.000 ευρώ και 12,5% για ποσά άνω των 4.001 ευρώ (πρόκειται για μέτρο του 2012). Για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω μείωση όλων των μισθών και συντάξεων κατά 3%.

* Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 5.000 έως το 2016. Αυτό θα γίνει μέσω του “παγώματος” νέων προσλήψεων, της αύξησης της κινητικότητας αλλά και της εφαρμογής ενός 4ετούς προγράμματος που θα στοχεύει στην κατάργηση τουλάχιστον 1.800 μόνιμων θέσεων.

*Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και αύξηση του ορίου για τις μειωμένες συντάξεις κατά 6 μήνες κάθε χρόνο, ώστε να ευθυγραμμιστεί με το κανονικό όριο.

*Αποκρατικοποιήσεις ύψους τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013-2016.

* Αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη.

* Αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 19%.

* Φορολόγηση των κερδών άνω των 5.000 ευρώ από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και το εθνικό λαχείο κατά 20%.

* Αύξηση του κόστους των δημόσιων υπηρεσιών τουλάχιστον κατά 17%.

Η Λευκωσία καθορίζει την τελική διαπραγματευτική της θέση

Εν τω μεταξύ, την τελική διαπραγματευτική της θέση, ενόψει της οριστικοποίησης της δανειακής σύμβασης, καθορίζει η κυπριακή κυβέρνηση, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας, στην οποία θα μετέχουν και οι διαπραγματευτές της Κεντρικής τράπεζας.

Με τη λήξη των συζητήσεων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά την οποία ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τη στρατηγική της κυπριακής πλευράς, ενόψει της οριστικοποίησης του μνημονίου.

Στόχος, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και συλλογικότητα.

Πληροφορίες: " Φιλελεύθερος", ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αναστασιάδης: Δεν μας χρωστά κάτι η Ελλάδα

Αποκάλυψη Αναστασιάδη: Το ΔΝΤ επέβαλε το "κούρεμα" καταθέσεων

SHARE:

24Media Network