Στο στόχαστρο οι Οίκοι Αξιολόγησης

Στο στόχαστρο οι Οίκοι Αξιολόγησης

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί και πάλι ο ρόλος των διεθνών οίκων αξιολόγησης (Standard and Poor's, Moody's και Fitch) οι οποίοι με τις αξιολογήσεις τους καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό την πορεία και την οικονομική κατάσταση επιχειρήσεων αλλά και οικονομιών, όπως της Ελλάδος. Να καταθέσουν αγωγή εναντίον του οίκου αξιολόγησης Moody's προτείνουν δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Επιστολές Παπακωνσταντίνου σε Γιούνκερ, Ρεν, Τρισέ και Μπαρνιέ

Aυξάνονται οι φωνές Ευρωπαίων πολιτικών που κατακρίνουν τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας πολλές εκθέσεις τους ότι δεν βασίζονται σε αντικειμενική αξιολόγηση και σε πολλές περιπτώσεις είναι αυθαίρετες και δεν στηρίζονται σε ισχυρά οικονομικά επιχειρήματα.

Μια τέτοια κριτική άσκησε στη Moody΄s, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, στην τελευταία υποβάθμιση της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από τρεις διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε, Ε.Κ.Τ και Δ.Ν.Τ) και οι οποίοι σε αντίθεση με τη Moody΄s, βλέπουν πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, πολλοί θέτουν και το θέμα της έλλειψης λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης, ενώ ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στην λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Σε κάθε τράπεζα, σε κάθε αμοιβαίο κεφάλαιο και σε κάθε οργανισμό, που κάνει τοποθετήσεις σε τίτλους, οι αρμόδιοι υπάλληλοι πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν τις τελευταίες εκτιμήσεις των Οίκων αυτών για να καλυφθούν.

Ο ρόλος των διεθνών οίκων αξιολόγησης φάνηκε πριν από μερικούς μήνες να ξαναμπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων στην Ε.Ε μετά την έντονη κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, αλλά και του Έλληνα Πρωθυπουργού πριν από μερικούς μήνες, ενώ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν είχε κρύψει την δυσφορία της ως προς τις κινήσεις των οίκων αξιολόγησης.

Εξάλλου, πολλοί είναι αυτοί που ευθέως αμφισβητούν την ικανότητα των οίκων αξιολόγησης καθώς διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος καθώς απέτυχαν να αναγνωρίσουν το πραγματικό επενδυτικό κίνδυνο των χρεογράφων τα οποία ήταν συνδεδεμένα με επισφαλή στεγαστικά δάνεια και στα οποία έδιναν υψηλές βαθμολογίες.

Παπακωνσταντίνου: Άμεση αντιμετώπιση από Eurogroup και Ecofin  το θέμα των οίκων

Την άμεση αντιμετώπιση από τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin του θέματος των οίκων αξιολόγησης, με αφορμή την πρόσφατη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, ζητεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε επιστολές του, προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Junker, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn, τον επίτροπο Εσωτερικών Αγορών και Υπηρεσιών, Michel Barnier και τον πρόεδρο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet, ο υπουργός χαρακτηρίζει την υποβάθμιση “εντελώς αδικαιολόγητη, καθώς δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών, τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επιπρόσθετα”, επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, “το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, “αποφάσεις, όπως αυτή της Moody’s, μπορούν στην πραγματικότητα να καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την πορεία της Ελλάδας και άλλων χωρών, που βρίσκονται σε παρόμοια θέση στην προσπάθειά μας να επανακτήσουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μέσω προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί όλους μας. Επιπλέον, είναι σαφές ότι στο σημερινό περιβάλλον, μια τέτοια απόφαση αξιολόγησης έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές από τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κάθε τρίμηνο. Η τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα έδειξε ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στα συμπεράσματα του οίκου αξιολόγησης Moody΄s. Εν τέλει, η υποβάθμιση από τη Moody’s είναι περισσότερο αποκαλυπτική ως προς την στρέβλωση των κινήτρων και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά ως προς την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας”.

Ένα επιπλέον στοιχείο εις βάρος των οίκων, για τον υπουργό Οικονομικών, είναι και το γεγονός ότι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αυξανόμενη έκθεση σε κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην “ανακάλυψη” κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση. Για όλα αυτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί αναγκαία και επείγουσα την αντιμετώπιση και την ανάληψη δράσης εκ μέρους της ευρωπαϊκής “οικογένειας”.

Βουλή: Δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτείνουν μήνυση

Τη χρησιμοποίηση νομικών μέσων και την κατάθεση αγωγής κατά του οίκου αξιολόγησης Moody’s, με την οποία να εγείρονται απαιτήσεις για την καταβολή αποζημίωσης, προτείνουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ιωάννης Αμοιρίδης, Σπυροπάνος Μαργέλης, Αθανάσιος Γικόνογλου, Δημήτρης Καρύδης, Δημήτριος Λιντζέρης, Ντίνα Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία Κουρουπάκη και Παύλος Στασινός.

Όπως σημειώνουν, η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s συντελείται σε μία στιγμή που η μεταρρυθμιστική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη, με επώδυνες πολιτικές για ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού, ενώ το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον μηχανισμό στήριξης συνεχίζεται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα, ενώ επίσης επίκειται το κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η θεμελίωση της ενέργειας του ξένου οίκου είναι ασθενής και δεν στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά, ενώ η χρονική συγκυρία γεννά βάσιμες υπόνοιες, για αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας.

Πέραν της νομικής αντιμετώπισης οι υπογράφοντες βουλευτές ερωτούν αν θα τεθεί στο Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων θέμα αυστηρής εποπτείας των εν λόγω οίκων κι αν υπάρχει πρόθεση ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για δημιουργία ευρωπαϊκού δημοσίου φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα