Δημόσιο: Πλήρης απογραφή προσώπων και μισθών

Δημόσιος Τομέας,στιγμιότυπο από Εφορία,Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Δημόσιος Τομέας,στιγμιότυπο από Εφορία,Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Την πλήρη "χαρτογράφηση" των απασχολούμενων στο σύνολο του Δημοσίου καθώς και των μισθολογικών τους απολαβών προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε εξαντλητική χαρτογράφηση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα και στην ακριβή αποτύπωση των μισθολογικών τους απολαβών αποσκοπεί η νέα απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φύλλο 3091, τεύχος 2) η απογραφή διευρύνεται και πλέον περιλαμβάνει:

• Τα μέλη της κυβέρνησης, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, το προσωπικό της Βουλής καθώς και ειδικούς ή επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών.

• Φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με οποιουδήποτε τύπου σύμβαση μίσθωσης έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έμμισθης εντολής.

• Πάσης φύσεως προσωπικό που λαμβάνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο κάθε είδους αποδοχές ή πρόσθετες αμοιβές ή αποζημιώσεις και με οποιαδήποτε άλλη ονομασία καταβαλλόμενες απολαβές από το ελληνικό Δημόσιο. Στις απολαβές περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις πρακτικής άσκησης, αποζημιώσεις λόγω δικαστικής απόφασης, οι θεραπαινίδες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι υπότροφοι αλλά και οι αντιρρησίες συνείδησης.

• Τους εργαζομένους σε ΝΠΙΔ, ήτοι τα φυσικά πρόσωπα που μισθοδοτούνται ή λαμβάνουν πάσης φύσεως αποδοχές ή πρόσθετες αμοιβές ή αποζημιώσεις ή με οποιαδήποτε άλλη ονομασία απολαβές και συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση ή σύμβαση εργασίας ή έργου με τους φορείς του δημόσιου τομέα που ορίζονται στην παρ.1 του άρθρου 14 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει, εκτός των φορέων που υπάγονται στο κεφάλαιο Β΄ του νόμου 3429/2005).

Όπως ρητώς ορίζεται στην ΚΥΑ, όλοι οι παραπάνω φορείς υποχρεούνται να ορίζουν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε εμπορική τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα το οποίο θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την καταβολή των αμοιβών που εμπίπτουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ). Επίσης υποχρεούνται να εξουσιοδοτήσουν παγίως την ΕΑΠ για τη χρέωση του εν λόγω τραπεζικού λογαριασμού με το ποσό των καταβαλλόμενων αμοιβών στους δικαιούχους καθώς και με το ποσό των εισφορών προς τρίτους. Σε περίπτωση που το ποσό δεν επαρκεί για την πληρωμή προς τρίτους τότε δεν θα καταβάλλεται και τα όποια πρόστιμα θα επιβαρύνουν τον φορέα.

«Στο τέλος του 2009 ο συνολικός αριθμός απασχολούμενων στο Δημόσιο ήταν περίπου 913.000, στο τέλος του Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους βρισκόμασταν στους 681.392 δημοσίους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα η μισθολογική επιβάρυνση του Δημοσίου στον προϋπολογισμό να έχει μειωθεί κατά περίπου 30%», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, η μισθολογική δαπάνη του τρέχοντος έτους θα προσεγγίζει τα 16 δισ. ευρώ -έναντι των 24 δισ. το 2009- «με αποτέλεσμα να έχουμε εξοικονόμηση 8 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα και της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων αλλά και της οριζόντιας περικοπής των μισθών όλων των υπαλλήλων».

SHARE:

24Media Network