“Δύσκολο το 2010 για τον τουρισμό”

"Το 2010 δεν θα είναι εύκολη χρονιά και η ανάκαμψη θα είναι περιπετειώδης" είπε ο ΓΓ του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού
- 19 Οκτωβρίου 2009 13:18
Το 2010 δεν θα είναι εύκολη χρονιά και η ανάκαμψη θα είναι περιπετειώδης, μετά από τη φετινή χρονιά που αναμένεται να κλείσει με μείωση της τουριστικής δραστηριότητας περίπου 5% σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Τάλεμπ Ριφάι κατά την πρώτη μέρα του 8ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη».
Ο κ. Ριφάι υπενθύμισε ότι τα τελευταία 10 χρόνια ο τουρισμός έχει βιώσει πολλές κρίσεις, αλλά όχι μόνο τις αντιμετώπισε αποτελεσματικά, άλλα και εξήλθε δυνατότερος από αυτές. Οι μακροχρόνιες προοπτικές του παγκόσμιου τουρισμού παραμένουν θετικές, ενώ σε ότι αφορά το άμεσο μέλλον πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που θα αποβλέπει κυρίως στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπου προφανής προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ο τουρισμός μπορεί να είναι ο καταλύτης στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, επισήμανε ο κ. Rifai, ενώ σημείωσε, με ιδιαίτερη έμφαση, το γεγονός ότι οι δυνατότητες που προσφέρει ο τουρισμός ως ατμομηχανή της οικονομίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες από πάρα πολλές κυβερνήσεις.
Με αφορμή την κρίση και στο παραπάνω πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού παρουσίασε στην πρόσφατη Γενική του Συνέλευση τον Οδικό Χάρτη προς την Ανάκαμψη (Roadmap to Recovery) ο οποίος και έγινε αποδεκτός από 140 χώρες, της Ελλάδας περιλαμβανομένης. Ο κύριος σκοπός αυτού του Oδικού Xάρτη είναι να δείξει στους πολιτικούς ηγέτες το πώς ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και πως μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για τη μετεξέλιξη προς την πράσινη οικονομία.
Το Συνέδριο συνεχίζεται με παρεμβάσεις διακεκριμένων ομιλητών από το εξωτερικό (Dr. Ghassan Aidi, Πρόεδρος, International Hotel & Restaurant Association, Mr. Koray Yetik, Γενικός Γραμματέας, Turkish Tourism Investors Association, κ. Γιάννος Πανταζής Αντιπρόεδρος, Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, Mrs. Hala El Khatib, Γενική Γραμματέας, Egyptian Hotel Association, Mr. Josi Luis Zoreda, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Exceltur, Ισπανία).
Καλύτερα από το αναμενόμενο ο τουρισμός, δείχνει έρευνα
Η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2009 καλύτερη από την αναμενόμενη, αλλά για το 2010 διαφαίνεται επιδείνωση σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των τουριστικών πακέτων που γνωστοποιούνται σε έρευνα της GfK Retail and Technology.
Παρατηρώντας την φετινή τουριστική περίοδο που ολοκληρώνεται (Ιανουάριος-Αύγουστος 2009), η Ελλάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση στους κορυφαίους προορισμούς για τους Βρετανούς καταγράφοντας πτώση της τάξης του 20%, με τη Ζάκυνθο και την Κρήτη να σημειώνουν τις σημαντικότερη μείωση στις προτιμήσεις τους. Αντίθετα για την Ρωσία, η Κρήτη συγκέντρωσε το 40,7% των πακέτων συνολικά. Για την Γερμανία, την δεύτερη σπουδαιότερη αγορά προσέλκυσης τουριστών, η Ελλάδα σημείωσε μικρότερη πτώση στο 4,4%. Τέλος το 13% των Ιταλών προτίμησαν την Ελλάδα σαν τον προορισμό για τις διακοπές τους.
Σημαντικά σημεία που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων και που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη στον σχεδιασμό του τουριστικού μας προϊόντος είναι:
* Χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος προσφέρουν πλέον το ίδιο τουριστικό προϊόν σε ελκυστικότερες τιμές, που έχει ιδιαίτερη σημασία στη παρούσα οικονομική συγκυρία.
* Η δυνατότητα «ξεκάθαρης» χρέωσης εκ των προτέρων, γεγονός που βοηθάει στο καλύτερο προγραμματισμό του οικογενειακού προϋπολογισμού έχει επίσης μεγάλη αξία την περίοδο αυτή. Είναι χαρακτηριστική η άνοδος της Τουρκίας λόγω προσφορών στα πακέτα “all inclusive”, ενώ η Ελλάδα είχε σημαντικές απώλειες στις αφίξεις οικογενειών.
* Το σταθερό πολιτικό κλίμα και το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα προορισμού είναι σημαντικοί παράγοντες επιλογής χώρας διακοπών. Η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2008, εξ αιτίας των γνωστών επεισοδίων δέχτηκε μείωση κρατήσεων από τη Γερμανία κατά 19% και τον Ιανουάριο του 2009 κατά 13%. Αυτοί είναι και οι σημαντικότεροι μήνες κρατήσεων στη Γερμανία.
* Οι ανταγωνιστές μας στη Μεσόγειο όπως π.χ. η Ιταλία αλλάζουν το τουριστικό τους προϊόν προς είδη που προσελκύουν ειδικά τμήματα τουριστών με υψηλότερα εισοδήματα και «εξειδικευμένες τουριστικές ανάγκες» όπως π.χ. οινικός τουρισμός.
* Για την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία η μεγαλύτερη κινητικότητα στις κρατήσεις παρατηρείται το τρίμηνο Δεκέμβριος – Φεβρουάριος ενώ για την Γαλλική αγορά η κορύφωση μετατοπίζεται στο τρίμηνο Φεβρουάριος – Απρίλιος. Σημαντική σημασία αποκτούν πλέον και οι κρατήσεις «της τελευταίας στιγμής», παράγοντας που βοήθησε την Ελλάδα ιδιαίτερα το καλοκαίρι που πέρασε.
ΞΕΕ: “Ο τουρισμός δεν μπορεί να περιμένει”
“Η Χώρα μας, κατά την παρούσα φάση, υφίσταται τις συνέπειες μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης και οδεύει προς μια δύσκολη νέα τουριστική περίοδο, εκείνη του 2010. Επομένως, για τον τουριστικό τομέα το θέμα δεν είναι μόνο πώς θα εξειδικευτούν όσα εξαγγέλθηκαν σε συγκεκριμένους στόχους και προγράμματα, αλλά και πώς θα “αναχαιτίσουμε” τις αρνητικές εξελίξεις στην τουριστική μας ζήτηση κατά το 2010, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τις απώλειες και αξιοποιώντας αγορές με δυνατότητες ανάπτυξης” επεσήμανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κος Γεράσιμος Φωκάς, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κος Φωκάς υπογράμμισε ότι “ο τουρισμός δεν μπορεί να αναμένει τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων και των διαδικασιών συγχώνευσης των υπουργείων. Απαιτεί άμεση δραστηριοποίηση της κυβέρνησης δια των αρμόδιων υπουργών (υπουργού και υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά και όσων εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με θέματα τουρισμού). Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει άμεσα τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους συλλογικούς φορείς του τομέα”.
Ο ίδιος τόνισε ότι “όσα περιέλαβαν σε γενικές γραμμές στις ομιλίες τους στη Βουλή ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες πολιτικές για τον τουρισμό (ποιότητα, προστασία περιβάλλοντος, έμφαση στις θεματικές μορφές και 12μηνος τουρισμός) είναι γενικά αποδεκτά από τους εκπροσώπους του τουριστικού τομέα και αποτελούν ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια. Προϋποθέτουν, βεβαίως, σχεδιασμό, συστηματική υλοποίηση δράσεων και επαρκή χρηματοδότηση”.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, ζητούμενο είναι “πώς θα διαχειριστούμε τη συνεχιζόμενη κρίση σήμερα και όχι αύριο. Ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε πώς θα βελτιώνουμε σταδιακά από σήμερα το συνολικό προϊόν μας που, ως γνωστόν, πάσχει κυρίως στις δημόσιες υποδομές”.