ΔΝΤ: Απαραίτητα τα μέτρα της διετίας 2019 – 2020

ΔΝΤ: Απαραίτητα τα μέτρα της διετίας 2019 – 2020
Εικόνα από το εξωτερικό των κεντρικών του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ap

Όπως τονίζεται στο κείμενο του ΔΝΤ η συμφωνία με τους Ευρωπαίους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα απαιτήσουν υψηλή φορολογία και περιορίσουν τις δυνατότητες για κοινωνική πολιτική και επενδύσεις.

Επαίνους για την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάκαμψη της οικονομίας και πίεση για την υλοποίηση των μέτρων 2019 -2020 την μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το ΔΝΤ στο κείμενο των πρώτων συμπερασμάτων για την αξιολόγηση του άρθρου ΙV.

«Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή την υλοποίηση μεγάλου αριθμού μεταρρυθμίσεων και ένα θετικό εξωτερικό περιβάλλον. Αξίζουν εύσημα στην Ελλάδα που πέτυχε τόσα πολλά και με την βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της αναπτύχθηκε με 1,7% του ΑΕΠ το 2017 και αναμένεται να αναπτυχθεί με 2% του ΑΕΠ φέτος και 2,4% το 2019.» Έτσι ξεκινά το κείμενο των πρώτων συμπερασμάτων του ΔΝΤ για την Ελλάδα στο πλαίσιο της αξιολόγησης του άρθρου IV για να συνεχίσει με τις επόμενες υποχρεώσεις για την χώρα μας

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως αν και οι περισσότερες δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί το υψηλό ποσοστό χρέους οι αδύναμες οικονομικά τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις η συνέχιση των κεφαλαιακών ελέγχων και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου απαιτούν περισσότερες προσπάθειες στο άμεσο μέλλον.

Όπως τονίζεται η συμφωνία με τους Ευρωπαίους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα απαιτήσουν υψηλή φορολογία και περιορίσουν τις δυνατότητες για κοινωνική πολιτική και επενδύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή οι ελληνικές αρχές πρέπει να μείνουν προσηλωμένες στα δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα που συμφωνήθηκαν για την διετία 2019 – 2020. Όπως τονίζεται για το 2019 από τις εξοικονομήσεις που θα γίνουν για τις συντάξεις η κυβέρνηση θα έχει δημοσιονομικό χώρο να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ενώ με την μείωση του αφορολόγητου το 2020 θα διευρυνθεί η φορολογική βάση πάντα σε δημοσιονομικά ουδέτερη βάση Σύμφωνα με το ΔΝΤ τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν την μείωση της φτώχειας και θα βοηθήσουν την οριζόντια ανάπτυξη.

Ο Πήτερ Ντόλμαν

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Πήτερ Ντόλμαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τόνισε ιδιαίτερα το θέμα της περικοπής των συντάξεων επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο σημαντικό από μόνο του ως κίνηση πολιτικής αλλά και ως ένα μήνυμα για που θα στείλουν οι ελληνικές αρχές στις αγορές, για το που θα κατευθυνθούν μετά το μνημόνιο σε σχέση με τα συμφωνηθέντα.

Σε ερώτηση αν το μέτρο μπορεί να ανασταλεί αν βρεθεί από αλλού η δημοσιονομική εξοικονόμηση του 1% που 1 προβλέπεται άφησε να εννοηθεί ότι η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας.

Αναφέρθηκε εμμέσως και στην περικοπή του αφορολόγητου είπε ότι αν πρέπει να διορθώσουμε κάτι, αυτό είναι στο φορολογικό πεδίο στο οποίο παραδέχθηκε ότι υπάρχει υπερφορολόγηση και αναφέρθηκε στο σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις το 2020 (σ.σ. αναφερόμενους στα αντίμετρα που έχουν θεσμοθετηθεί).

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ντόλμαν εκτίμησε ότι είναι πρόκληση η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ μετά το 2025 στην οποία βασίζεται η Επιτροπή στην έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Εκτίμησε ότι είναι πολύ πιο διατηρήσιμο ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Στις προκλήσεις περιέλαβε το υψηλό δημόσιο αλλά και ιδιωτικό χρέος, να υψηλά κόκκινα δάνεια και το δημογραφικό. Ειδικά στο δημογραφικό επισήμανε την πρόβλεψη για μείωση κατά 1% του πληθυσμού που αναδεικνύει την σημασία μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Βιώσιμο το χρέος μεσοπρόθεσμα

Στο θέμα του χρέους το ΔΝΤ καλωσορίζει τα μέτρα που ελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη από το Eurogroup του Λουξεμβούργου σημειώνοντας ότι βελτιώνουν σημαντικά την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές .

Ωστόσο επαναλαμβάνονται και οι επιφυλάξεις σε ότι αφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους

Ειδικότερα σε ότι αφορά την λύση για το χρέος με το μεγάλο χρηματικό απόθεμα (cash buffer) των 24,1 δις ευρώ την περίοδο χάριτος κατά 10 χρόνια και την επέκταση των ωριμάνσεων μειώνει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και εξασφαλίζει την μόνιμη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο όμως το ταμείο σημειώνει τον προβληματισμό του τόσο για την υποχρέωση της Ελλάδας να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες) σε συνδυασμό και με την αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες . Σχετικά με αυτούς τους προβληματισμούς χαιρετίζει την απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ότι θα παρακολουθούν την βιωσιμότητα του χρέους και τα επόμενα χρόνια και αν χρειαστεί θα πάρουν και πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης.

Ο κ. Ντόλμαν όταν ρωτήθηκε για το θέμα προσδιόρισε την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους ως το 2023.

Όχι στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Ειδικότερα σε ότι αφορά την αγορά εργασίας παρότι το ΔΝΤ ήταν παρόν μέσω της ομάδας του όταν συμφωνήθηκαν οι όροι της επαναφοράς των διαπραγματεύσεων στο κείμενο των συμπερασμάτων τώρα εμφανίζεται αντίθετο στην εφαρμογή τους .

Στο κείμενο των πρώτων παρατηρήσεων από την επίσκεψη των στελεχών του ταμείου στην Ελλάδα ειδικά για την αγορά εργασίας τονίζει ότι οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις έχουν συμβάλλει και στην παραγωγικότητα της εργασίας και την απασχόληση . Τονίζεται όμως ότι « Η νομοθεσία που θα επαναφέρει την μετενέργεια και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεως απειλούν να αναστρέψουν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεων» λέει το ΔΝΤ για να συνεχίσει « Το προσωπικό του Ταμείο προτείνει στις ελληνικές αρχές να μην αναστρέψει τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις».

Σε ότι αφορά στην πρόθεση της Κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτερου μισθού τονίζει ότι θα πρέπει κάθε αύξηση να γίνεται με σωφροσύνη , σε συνάρτηση με την παραγωγικότητα της εργασίας, με στόχο να μη χαθεί το “μομέντουμ” της αύξησης της απασχόλησης και να μην υπάρξει υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας .

Τονίζει επίσης ότι η καλύτερη εφαρμογή ενεργών μορφών απασχόλησης θα βοηθήσει στην επανένταξη της αγοράς εργασίας κυρίως των μακροχρόνια ανέργων .

Κόκκινα δάνεια ενεργοποιήστε την αγορά δανείων

Στο θέμα των τραπεζών και την μείωση των κόκκινων δανείων το Ταμείο προτείνει την περαιτέρω ενεργοποίηση της αγοράς δανείων και για τις τράπεζες την δημιουργία αποθεμάτων και την ενεργότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους ώστε να εξυγιανθούν ταχύτερα οι ισολογισμοί τους.

Στο δημόσιο τομέα το ΔΝΤ αναγνωρίζει τις έως τώρα προσπάθειες και επισημάνει ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω σε τομείς όπως η διοίκηση των δημοσίων επιχειρήσεων η φορολογική συμμόρφωση και διαχείριση των διαθεσίμων του δημοσίου .

Ειδική αναφορά κάνει και στην λειτουργία της δικαιοσύνης η οποία όπως τονίζει θα πρέπει να λειτουργεί ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά .

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Ελλάδα τόνισε ότι το Ταμείο θα διατηρήσει το ρόλο του ως συμβούλου αλλά και θα ξεκινήσει την παρακολούθηση που ασκεί σε όλα τα κράτη τα οποία έχουν περάσει από πρόγραμμα και πρέπει να αποπληρώσουν το δάνειο προς το Ταμείο.

Σε ότι αφορά στην παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα είπε ότι ομάδα του ταμείου θα έρχεται ανά 6 μήνες στην Ελλάδα και θα συντονίζουν τις αποστολές με αυτές των θεσμών της ΕΕ. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι το ΔΝΤ μπορεί να μετέχει σε όλες τις 3μηνο αποστολές.

Τέλος είπε ότι οι στις αρχές Αυγούστου θα ανακοινωθεί η έκθεση και το DSA, λίγο και μετά την συνεδρίαση του ΔΣ θα ανακοινωθεί και η έκθεση για την Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο συμπερασμάτων του ΔΝΤ:

https://www.news247.gr/download/5951//691000/dnt.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα