ΔΝΤ: Υψηλά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

ΔΝΤ: Υψηλά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Το κτήριο της Βουλής Eurokinissi

Τι αποκαλύπτει το Reuters. Το ζητά το ΔΝΤ. Αναλυτικά το «εκρηκτικό κοκτέιλ» της ελληνικής οικονομίας. Ύφεση 0,6%, μηδενικός πληθωρισμός, ανεργία 25%. Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017. Οι εκτιμήσεις για Ευρωζώνη και παγκόσμια οικονομία

Να προχωρήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση χρέους καθώς παραμένει υψηλά μη βιώσιμο, ζητά το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Αυτό αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο σε υπόμνημα του Financial and Economic Policies (MFEP). Όπως αναφέρει παρά τη γενναία επίσημη χρηματοδότηση και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια η δυναμική του χρέους προβλέπεται υψηλά μη βιώσιμη. Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, απαιτείται αποφασιστική παρέμβαση από τους Ευρωπαίους. 

Την ίδια στιγμή ύφεση, μηδενικός πληθωρισμός και υψηλή ανεργία είναι το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που θα συνοδεύσει την ελληνική οικονομία και το 2016.

Στη νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook – ΤooSlow for Too Long), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον το διάστημα 15-17 Απριλίου.

Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του Ταμείου – και όπως αυτό αποτυπώνεται στον πίνακα της σελίδας 36 της έκθεσης – η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 0,6% το 2016, ενώ για το 2017 προβλέπεται πως θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και μάλιστα με ρυθμό 0,7%. Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, σύμφωνα πάντα με τους εμπειρογνώμονες της Ουάσιγκτον, η Ελλάδα θα έχει μηδενικό πληθωρισμό φέτος (μετά τις συνθήκες αποπληθωρισμού το 2015), ενώ του χρόνου θα διαμορφωθεί στο 0,6%. Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η ανεργία και φέτος, προτού αρχίσει να μειώνεται σταδιακά το 2017. Ειδικότερα, το 2016 θα διαμορφωθεί στο 25%, για να υποχωρήσει ελαφρά στα επίπεδα του 23,4% την επόμενη χρονιά.

Το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ξεκαθαρίζει πως σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι προσωρινά, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που το Ταμείο δεν διατυπώνει καμία πρόβλεψη και για το δημοσιονομικό πεδίο.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Εστιάζοντας στην πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, οι τεχνοκράτες του Ταμείου επισημαίνουν πως, αν οι προτεραιότητες διαφέρουν από χώρα σε χώρα, κατά γενική ομολογία μεγάλος «βραχνάς» αποδεικνύονται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων.

Το Ταμείο ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, υιοθετώντας μια ευρεία μεταρρυθμιστική ατζέντα που εκτείνεται από τον κλάδο των υπηρεσιών και την αγορά εργασίας, ως τη δημόσια διαχείριση. Κοινός στόχος η τόνωση της παραγωγικότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η βελτίωση των προοπτικών προσέλκυσης επενδύσεων.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα του προσφυγικού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απευθύνει έκκληση στην Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την καλύτερη δυνατή «ενσωμάτωση» των προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Το Ταμείο «βλέπει» μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για την ευρωπαϊκή οικονομία από τις προσφυγικές ροές και για τον λόγο αυτό ζητά από τους Ευρωπαίους να μειώσουν ορισμένους από τους περιορισμούς που θέτουν στους πρόσφυγες, κατά τη διαδικασία ένταξής τους στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ταμείο προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2016. Ειδικότερα, για φέτος προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 3,2%, χαμηλότερη κατά 0,2% σε σχέση με τις προβλέψεις που είχε παρουσιάσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό του Outlook, τον περασμένο Ιανουάριο.

Ωστόσο, οι τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον αναμένουν ισχυροποίηση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2017, καθώς θα ομαλοποιούνται οι συνθήκες τόσο στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες.

Το Ταμείο προειδοποιεί πως, σε διεθνές επίπεδο, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί, καθώς ενισχύονται οι κίνδυνοι που μπορούν να αποτελέσουν «βαρίδι» απέναντι σε κάθε προσπάθεια ισχυροποίησης της ανάπτυξης.

To γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη, κατά τους τεχνοκράτες του Ταμείου, για συντονισμένη ανάληψη δράσης με στόχο τη διαχείριση των προκλήσεων και τη θωράκιση της ανάπτυξης.  Για το 2017, το ΔΝΤ τοποθετεί στο 3,5% τις εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα