ΔΝΤ: Μια ‘τυπική’ αξιολόγηση που πυροδοτεί σημαντικές εξελίξεις

ΔΝΤ: Μια ‘τυπική’ αξιολόγηση που πυροδοτεί σημαντικές εξελίξεις
The represantatives of the European Institutions (European Central Bank, European Commission, IMF and EMS) visit the Bank of Greece, in Athens, July 31, 2015 / , , 31 , 2015 SOOC

Ολοκληρώθηκε, η «τυπική» αξιολόγηση με βάση το άρθρο IV του ΔΝΤ , η οποία όμως θα καθορίσει σε ένα μεγάλο βαθμό, την στάση του Ταμείου απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τα μέσα του επόμενο μήνα

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής, οι συναντήσεις που είχε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα ,κ. Ντέλια Βελκουλεσκου με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και νωρίτερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Η κ. Βελκουλέσκου είχε μέσα στην εβδομάδα συναντήσεις με τους υπουργούς εργασίας , εσωτερικών με τις εμπορικές τράπεζες και παραγωγικούς φορείς όπου συγκέντρωσε αναλυτικά στοιχεία για όλους του τομείς των δημόσιων οικονομικών αλλά και της αγοράς.

Η έκθεση του άρθρου IV θεωρείται «τυπική» και αφορά όλα τα κράτη μέλη του Ταμείου που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ταμείο. Η Ελλάδα ως γνωστό διέκοψε επίσημα τον Μάιο του 2015 το πρόγραμμα χρηματοδότησης που είχε μέσω του δευτέρου μνημονίου οπότε θα έπρεπε να γίνει μια τέτοια έκθεση.

Ωστόσο η χρονική συγκυρία της αξιολόγησης θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι σχέσεις του ΔΝΤ με την Ελλάδα αναμένεται να περάσουν τους επόμενους μήνες μια κρίσιμη καμπή.

Το αποτέλεσμα της έκθεσης αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου 2 μήνες Μεσολαβεί όμως η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ από τις 7 έως και τις 9 Οκτωβρίου όπου το θέμα της Ελλάδας θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων τόσο προσκηνιακά όσο και παρασκηνιακά.

Είναι γνωστό ότι το Ταμείο εμμένει σε μια άμεση λύση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενδεχόμενο που συναντά την έντονη αντίδραση των βόρειων χωρών της Ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας .

Ωστόσο εμμένει – όπως αποδείχθηκε και από τις συναντήσεις της εβδομάδας που πέρασε – και σε συμπλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε συντάξεις μισθολόγιο του δημοσίου και αγορά εργασίας , κάτι που δεν δέχεται η Ελλάδα .

Σημείο αναφοράς για την στάση του ταμείου απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα , θα είναι η αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που έχει προαναγγέλλει από την συμφωνία της 24ης Μαΐου όταν εγκρίθηκε η δόση των 10,3 δις ευρώ. Πολλοί πιστεύουν ότι η έκθεση αυτή θα είναι η απάντηση κυρίως προς τους άλλους ευρωπαίους και λιγότερα προς την Ελλάδα για την περαιτέρω στάση του Ταμείου.

Αποφασιστικής σημασία γι αυτό θα είναι τα συμπεράσματα της ετήσιας συνόδου του Ταμείου που ολοκληρώνεται μια μέρα πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου όπου αναμένεται η επικύρωση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ.

(Πηγή φωτογραφίας: sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα