Δύο και σήμερα για την εκκίνηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το δημόσιο

Δύο και σήμερα για την εκκίνηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το δημόσιο
Διαμαρτυρία έξω από συμβολαιογραφείο στην Πανεπιστημίου

Με 13 ακίνητα μπαίνει την Παρασκευή 27 του μήνα το δημόσιο στην διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχουν ξεκινήσει από τις Τράπεζας από τις 21 Φεβρουαρίου

Στην λίστα που είναι δημοσιευμένη στην ΑΑΔΕ και για την πρώτη ημέρα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών υπάρχουν κυρίως εμπορικά αλλά και αστικά ακίνητα (μεταξύ των οποίων και μια μεζονέτα στην Αγ Παρασκευή του γνωστού σχεδιαστή μόδας κ. Λάκη Γαβαλά ) που εκπλειστηριάζονται για χρέη στην εφορία τα οποία μένουν «παγωμένα» για παραπάνω από ένα χρόνο.

Η τιμή εκκίνηση του πλειστηριασμού θα ορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου όπως γίνεται και με τους πλειστηριασμούς που διενεργούν οι ιδιώτες και παρά το σχετικό θόρυβο που έγινε δεν θα γίνεται για χρέη στην εφορία πάνω από 500 ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει ο πιο πρόσφορος τρόπος της κατάσχεσης του τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη.

Σύμφωνα με διαδοχικές διαβεβαιώσεις της υφυπουργού οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, δεν θα διενεργούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για πρώτη και κύρια κατοικία, αλλά μόνο σε περιπτώσεις ακινήτων μεγάλης αξίας και για να εξασφαλιστούν- ως ένα μέρος- μεγάλες οφειλές στην εφορία. Το πρόγραμμα πλειστηριασμού κοινοποιείται στον οφειλέτη τουλάχιστον 40 ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό.

Προς επίρρωση των λόγων της υφυπουργού έρχεται και η πρόσφατη νομοθεσία που άλλαξε την κατάταξη όσων πληρώνονται από έναν πλειστηριασμό που βάζει το δημόσιο στην τρίτη θέση ανεξάρτητα από τον επισπεύδοντα του πλειστηριασμού. Συγκεκριμένα με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης άλλαξε ο κώδικάς ποινικής δικονομίας σε ότι αφορά την κατάταξη των πιστωτών που εξοφλούνται από πλειστηριασμό Με τη νέα κατάταξη θα παίρνουν έως 9.669 ευρώ οι εργαζόμενοι ( σε περίπτωση που εκπλειστηριάζεται εμπορικό ακίνητο έδρα επιχείρησης ) και στη συνέχεια θα ικανοποιούνται –χωρίς ανώτατο όριο– οι πιστωτές με υποθήκη ή ενέχυρο, δηλαδή οι τράπεζες. Τέλος, αν περισσεύει κάποιο ποσό, θα πηγαίνει στο Δημόσιο και τους ανέγγυους πιστωτές. Κατά συνέπεια το δημόσιο μάλλον δεν έχει πολύ ενδιαφέρον να κάνει πλειστηριασμούς καθώς θα λάβει μικρό ποσοστό από κατά περίπτωση οφειλόμενα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα εφαρμόζεται και για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κινητών πραγμάτων (π.χ. οχημάτων, μηχανημάτων, αντικειμένων αξίας κ.λπ.). Αν τα κινητά πράγματα υπόκεινται σε φθορά κατά την κρίση της υπηρεσίας που επισπεύδει, ο πλειστηριασμός γίνεται άμεσα χωρίς καμία χρονοτριβή. Για μικρής αξίας κατασχεμένα, εάν κατά την εκτίμηση της έκθεσης κατάσχεσης δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ, τον πλειστηριασμό μπορεί να ενεργήσει οποιοσδήποτε από τους υπαλλήλους της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής υπηρεσίας.

Με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καταργούνται αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας, όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού («αδαπάνως για το Δημόσιο») στον δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΦΚΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα