Euroworking Group: Επιτάχυνση των διαδικασιών ‘βλέπει’ η κυβέρνηση

default image

Πως εξελίχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης το κρίσιμο για την Ελλάδα Euroworking Group. Συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών. Δύσκολα θα συγκληθεί Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Ολοκληρώθηκε στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης η τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), για το ελληνικό ζήτημα.

Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε δύο ώρες συμμετείχε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η τηλεδιάσκεψη είχε περισσότερο χαρακτήρα ενημέρωσης όλων των κρατών μελών σχετικά με το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Πηγές της Επιτροπής αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω e-mail, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων ενώ δεν θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Πιθανή θεωρείται η σύγκλιση νέου Euroworking Group για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η τηλεδιάσκεψη πήγε καλά για την Ελλάδα, καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες, κάτι που είναι θετικό.

“Υπάρχει σύγκλιση ευρύτερα στις διαπραγματεύσεις”, τόνιζε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Έκανε, ωστόσο, σαφές ότι υπάρχουν και σημεία μεγάλων διαφορών όπως η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά διαφωνούν οι πιστωτές μας.

Το επίσημο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το επόμενο Eurogroup θα γίνει στις 24 Απριλίου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Euroworking Group. Αυτό όμως, όπως διευκρινίζεται, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα αυτό ανάλογα με τις εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων

Θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει μέσα στο 2015 γιατί «είναι ένας κακός φόρος» τόνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα. Θα καταργηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο μικρότερης εισπρακτικής απόδοσης. Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, έλεγαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρξουν ισοδύναμα ώστε μαζί με τον νέο φόρο το τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ όσα απέδωσε και ο ΕΝΦΙΑ το 2014.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας…

“Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει”, ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group.

Είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες, δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης αναφερόμενη στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη “προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης”.

Η ελληνική κυβέρνηση, διαβεβαίωσαν πηγές του Μαξίμου, επιβεβαίωνε εξ αρχής τη βούλησή της να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους θεσμούς, στη βάση ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα, αλλά θα διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η κυβέρνηση έχει αποδυθεί άλλωστε σε αγώνα δρόμου, δεδομένης της κατάστασης στη ρευστότητα, επιδιώκοντας στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, να επιτευχθεί συμφωνία ή τουλάχιστον καταρχήν συμφωνία που θα αποδεσμεύσει κάποια κεφάλαια της ευρωβοήθειας και θα χαλαρώσει τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στη χώρα μας.

Ο στόχος είναι η άμεση αποδέσμευση ποσού τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ (ενδεχομένως και 1 δισ. ευρώ), που θα επιτρέψει να αποπληρωθεί η ύψους 420 εκατ. ευρώ δόση προς το ΔΝΤ την Πέμπτη 9 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνεδριάσεις του Brussels Group που προηγήθηκαν έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, όπως τίνιζαν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στην ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους θεσμικούς εταίρους τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση επισήμανε ότι οι Έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η κυβέρνηση, καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους. Έδωσαν επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των ελληνικών προτάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων (fact finding) που εκτυλίσσεται στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα προκειμένου να γιορτάσουν με τις οικογένειες τους το καθολικό Πάσχα και αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την Μεγάλη Τρίτη.

Σακελλαρίδης: Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ

Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα, η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος, ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ του ρεπόρτερ του news247 Αντώνη Αντζολέτου με τις βλέψεις του Μαξίμου για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα