Δύσκολη η αυτόνομη πορεία της Tράπεζας Αττικής

Δύσκολη η αυτόνομη πορεία της Tράπεζας Αττικής
ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΙΣΜΑ

Τα stress tests ανέδειξαν τις αδυναμίες της τράπεζας που δύσκολα φαίνεται να κατορθώνει να συνεχίσει αυτόνομα τη λειτουργία της. Πληροφορίες του NEWS 247 θέλουν τους υπεύθυνους να επεξεργάζονται σενάρια απορρόφησής της από συστημική τράπεζα

Προς απορρόφηση από συστημική τράπεζα βαίνει η Τράπεζα Αττικής λένε πηγές του News 247, μετά και τη δημοσιοποίηση των stress tests. Οι ίδιοι εξηγούν ότι οι κεφαλαιακές της ανάγκες ανέρχονται σε 857 εκατ. ευρώ με το βασικό σενάριο και 1,021 δισ. ευρώ στο δυσμενές. Σημειώνεται δε, ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ανέρχεται περίπου 3 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι η υστέρηση κεφαλαίων αντιστοιχεί στο 1/3 του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΕΚΤ, εντός μιας εβδομάδας από την παρούσα ανακοίνωση, η Τράπεζα Αττικής θα υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, στο οποίο θα αναφέρει λεπτομερώς με ποιο τρόπο θα καλυφθεί η υστέρηση αυτή. Το σχέδιο θα αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να προκύψουν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες και η Τράπεζα Αττικής να προχωρήσει στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται για να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία η τράπεζα είναι δυσανάλογα με το ενδιαφέρον τον επενδυτών για να επενδύσουν στην τράπεζα και οι δυνατότητες για αναδιάρθρωση προκειμένου να εξοικονομήσει ένα τόσο μεγάλο ποσό, είναι περιορισμένες. Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι η κατάληξη της τράπεζας θα είναι η απορρόφησή της από μία από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος διεξήγαγε άσκηση Συνολικής Αξιολόγησης 2015 για την Τράπεζα Αττικής, στο πλαίσιο της αντίστοιχης αξιολόγησης που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις τέσσερις ελληνικές Σημαντικές Τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος ακολούθησε τη μεθοδολογία και τη γενικότερη προσέγγιση που εφαρμόστηκε από την ΕΚΤ για τις τέσσερις Σημαντικές Τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθεί συνεπής πληροφόρηση και να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ της Τράπεζας Αττικής και των Σημαντικών Τραπεζών.

Η Συνολική Αξιολόγηση περιλαμβάνει δύο συνιστώσες, τον διεξοδικό και λεπτομερή έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) και μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων με προοπτικό χαρακτήρα (forward-looking Stress Test), με σκοπό την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας Αττικής. Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού κατέγραψε επακριβώς την αξία των στοιχείων του ενεργητικού της Τράπεζας Αττικής στις 30 Ιουνίου 2015 και το αποτέλεσμά του χρησίμευσε ως σημείο εκκίνησης για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Συγκεκριμένα, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων είχε προοπτικό χαρακτήρα και προσέγγιση από επάνω προς τα κάτω (top down). Διενεργήθηκε για την περίοδο 30 Ιουνίου 2015 – 31 Δεκεμβρίου 2017, με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την Τράπεζα Αττικής και ελέγχθηκαν ποιοτικά από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σκοπός της άσκησης ήταν να εξεταστεί η ανθεκτικότητα της φερεγγυότητας της Τράπεζας Αττικής σε δύο υποθετικά σενάρια: το βασικό σενάριο, που υποθέτει Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών CET1 9,5%, και το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, που υποθέτει Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών CET1 8%.

Με βάση τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης, η Τράπεζα Αττικής παρουσιάζει υστέρηση ύψους 857 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1.021 εκατ. ευρώ στο δυσμενές, χωρίς όμως να έχουν προσμετρηθεί οι ενέργειες κεφαλαιακής υποστήριξης της Τράπεζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα