ΤτΕ: Δυσοίωνες προβλέψεις με ύφεση και ανεργία

ΤτΕ: Δυσοίωνες προβλέψεις με ύφεση και ανεργία
The ancient Acropolis in Athens is pictured during a cloudy winter sunset 04 January 2007. Greece has enjoyed unusually mild weather this past month. (Photo shot with a selective focus lens (lensbaby) AFP PHOTO / Aris Messinis AFP

Ύφεση και φέτος με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται στο 3%, αλλά και την ανεργία να εκτοξεύεται στο 15% προβλέπεται στην Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσίασε ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος. Δεύτερο "όχι" ήταν η απάντησή του στα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Νέο “Όχι” στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, είπε εκ νέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος.

“Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εξηγήσει με σαφήνεια από τον περασμένο Οκτώβριο ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι αναγκαία ούτε επιθυμητή”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας σήμερα την έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία το 2010, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση θα έπληττε τόσο τις τράπεζες όσο και τα συνταξιοδοτικά ταμεία και θα σταματούσε την πρόσβαση στις χρηματαγορές.

Η ΤτΕ προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και φέτος, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 3% ή και ελαφρώς περισσότερο.

Παράλληλα, ζήτησε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την Κυβέρνηση και διαπίστωσε ότι “η προώθηση των μεταρρυθμίσεων δεν προχωρά στο βαθμό που χρειάζεται, ενώ συχνά η εφαρμογή τους καθυστερεί είτε γιατί προσκρούει σε δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης είτε εκδηλώνεται διστακτικότητα λόγω των αντιδράσεων”.

Ο ίδιος εκτιμά ότι “η ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία θα ήταν ηπιότερη αν προχωρούσαν ταχύτερα τα μέτρα και οι πολιτικές εκείνες, οι οποίες, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την ανάκαμψη”.

Συγκεκριμένα για το 2011 η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 3%, και ενδεχομένως κατά τι περισσότερο, και η ανεργία θα ξεπεράσει το 15%.

Ο πληθωρισμός, με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί φέτος στο επίπεδο του 2,5% με 3,25%.

Στο πλαίσιο αυτό θέτει τέσσερις προτεραιότητες:

*Πρώτον την επιτάχυνση των αλλαγών στο Δημόσιο.

*Δεύτερον, την άμβλυνση των συνεπειών που έχει προκαλέσει ύφεση. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνέβαλε η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να γίνει δικαιότερη η κατανομή των βαρών, αλλά και να εμπεδωθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης στους πολίτες. Η ΤτΕ αντιτίθεται στην επιβολή νέων φόρων τόσο σε μισθωτούς όσο και στις επιχειρήσεις.

*Τρίτον, την εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο Τομέα με κατάργηση αντιπαραγωγικών φορέων και την καλύτερη αξιοποίηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ). Τέταρτον, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Διαπιστώνεται ότι ο εξωτερικός τομέας της οικονομίας συνέβαλε στην άμβλυνση των συνεπειών της ύφεσης, γεγονός που αντανακλά την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι η βελτίωση αυτή, η οποία σε όρους κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ήταν της τάξεως του 6% για το 2010, δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει την σωρευτική απώλεια της περιόδου 2001 – 2009 που φθάνει το -28%. Για το 2011 προβλέπεται η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9% του ΑΕΠ.

Για το τραπεζικό σύστημα η ΤτΕ διαπιστώνει την ισχυρή κεφαλαιακή βάση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, ωστόσο εκτιμά ότι επιβάλλεται η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες γεγονός που προϋποθέτει την ανασύνταξη του και την αναδιάταξη των δυνάμεων.

Αντιδράσεις ΚΚΕ

Σφοδρή κριτική κατά των αποτελεσμάτων της Έκθεσης της ΤτΕ άσκησε το ΚΚΕ.

“Η πτώχευση του λαού είτε με τους όρους που συμφέρει τους τραπεζίτες είτε με τους όρους που συμφέρει τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου, είναι η λύση των καπιταλιστών για να αντιμετωπίσουν την κρίση τους.

Ο λαός έχει άλλο δρόμο και έχει τη δύναμη να αποτρέψει τα χειρότερα. Καλούμε το λαό της Αττικής να δώσει τη δική του απάντηση μαζί με το ΚΚΕ απόψε στο Σύνταγμα στις 7:30″, ήταν η επίσημη δήλωση του κόμματος.

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα