EE: Πακέτο 700 εκατ. ευρώ για την προσφυγική κρίση με το βλέμμα στην Ελλάδα

EE: Πακέτο 700 εκατ. ευρώ για την προσφυγική κρίση με το βλέμμα στην Ελλάδα

Νέο μέσο βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τις χώρες της ΕΕ, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, τη διετία 2016 -2018, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα νέο μέσο βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τις χώρες της ΕΕ, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, τη διετία 2016-2018, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η προσφυγική κρίση λαμβάνει έκταση πρωτοφανούς κλίμακας.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το προσφυγικό βάρος που επωμίζονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παροχής άμεσης και επείγουσας υποστήριξής τους.

«Με την εν λόγω πρόταση, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε κρίσεις εντός της ΕΕ πολύ γρηγορότερα από πριν. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση αυτή θα καταστεί εξαιρετικά αναγκαία για την υποστήριξη των προσφυγών. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην ενεργοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων μας. Με τη σημερινή πρόταση θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κύπριος επίτροπος ζήτησε να στηρίξουν ταχύτατα την πρόταση της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής έρχεται σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης-19ης Φεβρουαρίου, στο οποίο οι κυβερνήσεις κάλεσαν την Επιτροπή να χαράξει το νομικό πλαίσιο για την παροχή βοηθείας έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το νέο μέσο θα δώσει τη δυνατότητα παροχής υποστήριξης με τον ταχύτερο και ευρύτερο δυνατό τρόπο, με πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη και οργανισμούς, όπως οργανώσεις του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ.

Η Επιτροπή θα προτείνει επειγόντως στο Ευρωπαϊκοί Κοινοβούλια και στο Συμβούλιο, ως αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές, διορθωτικό προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2016. Επιπλέον ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ θα προβλεφτεί για χρήση όντος του 2017 και του 2018 αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση δεν θα αφαιρεθεί από υφιστάμενα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για χώρες εκτός της ΕΕ. «Η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευση της να εξακολουθήσει να ηγείται της διεθνούς ανθρωπιστικής ανταπόκρισης για τη συριακή κρίση, καθώς και άλλων διεθνών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Όστερμαγερ:

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο στήριξης της Ελλάδας με ένα ποσό 700 εκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα 2016-2018 από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ως ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες, χαιρετίζει σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Καγκελαρίας, Γιόζεφ Όστερμαγερ.

Ταυτόχρονα ο ίδιος υποστηρίζει την πρωτοβουλία του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, για τη δημιουργία ενός Ταμείου, όπως συνέβη με τη διάσωση των τραπεζών, στο οποίο θα συμβάλει κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν για εκείνες τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και οικονομικά από την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Καγκελαρίας, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα σημαντικό και αναγκαίο μέτρο για τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ με το Ταμείο, το οποίο προτείνει ο Αυστριακός καγκελάριος, μπορούν, σε ένα επόμενο βήμα, να υποστηριχθούν εκείνες οι χώρες οι οποίες δέχονται ιδιαίτερα πολλούς πρόσφυγες.

Όπως επισημαίνει στις δηλώσεις του ο κ. Όστερμαγερ, ο οποίος θεωρείται ως ο στενότερος συνεργάτης του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου, η προθυμία για τη διάσωση των τραπεζών ήταν μεγάλη και το ίδιο πρέπει να γίνει και με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, παρόμοιο με εκείνο για τη διάσωση των τραπεζών, του οποίου οι πόροι, όπως σημειώνει, θα χρησιμοποιούνται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα και για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο.

Στην ίδια συνέντευξη ο καγκελάριος ζητά από τη Γερμανία να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα και από τις γειτονικές χώρες της Συρίας, συμπληρώνοντας πως δεν επιτρέπεται η χώρα του να γίνει «προθάλαμος της Γερμανίας», κάτι για το οποίο αντιστέκεται σθεναρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία πρέπει να καθορίσει μία ημερήσια ποσόστωση και να εκδώσει έγγραφα διέλευσης για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιορδανία, από τα οποία θα διαπιστώνεται ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία.

Δεν μπορεί να γίνεται περαιτέρω αποδεκτό ότι καθημερινά μετακινούνται πολλές χιλιάδες πρόσφυγες προς την Κεντρική Ευρώπη και από την άλλη πλευρά η Γερμανία να ανακοινώνει ότι «σήμερα αφήνει να εισέλθουν στη χώρα μόνον 1.000 ή 2.000», σημειώνει ο κ. Φάιμαν.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα