ΕΕ: Χωρίς τον “κορσέ” της λιτότητας και το 2023 – Οι αστερίσκοι και τα “ψιλά” γράμματα για την Ελλάδα

ΕΕ: Χωρίς τον “κορσέ” της λιτότητας και το 2023 – Οι αστερίσκοι και τα “ψιλά” γράμματα για την Ελλάδα
Λαϊκή αγορά George Vitsaras / SOOC

Η επέκταση της ρήτρας διαφυγής και το επόμενος έτος αναμένεται να “κλειδώσει” στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Περιθώρια προσωρινής, τουλάχιστον, δημοσιονομικής ευελιξίας δίνει η απόφαση της Κομισιόν να προτείνει επέκταση και το 2023 της ρήτρας διαφυγής από τις αυστηρές δημοσιονομικές διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας, που αναμένεται να “κλειδώσει” στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα.

Βέβαια, αναμένονται και οι εξειδικεύσεις που θα κάνουν οι υπουργοί σε σχέση με την επανάκαμψη στον “ορθό δημοσιονομικό δρόμο” αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να υιοθετηθούν. Άλλωστε η ομάδα των κρατών μελών του βορρά που έχει μια πιο σκληρή στάση έναντι των πολιτικών λιτότητας αναμένεται να θέσει “αστερίσκους” σε σχέση με την επέκταση και για το επόμενο έτος των χαλαρών δημοσιονομικών πολιτικών.

Είναι προφανές ότι ο φόβος της λιτότητας αλλά και του στασιμοπληθωρισμού λόγω της Ουκρανικής κρίσης αλλά και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις αυτές.

Ερώτημα είναι εάν θα υπάρξουν κάποιες “δικλείδες” για την υιοθέτηση επεκτατικών πολιτικών ή αν θα παραμείνει ως έχει το όλο πλαίσιο. Επιπλέον, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη Δευτέρα εάν θα επιτραπούν μόνιμες παρεμβάσεις ελαφρύνσεων ή εάν θα κρατηθεί η γραμμή της υιοθέτησης προσωρινών μέτρων. Η Ελλάδα

Τα νέα αυτά δεδομένα, πάντως, έρχονται σε μια κρίσιμη, πολιτικά και οικονομικά συγκυρία για τη χώρα. Εν όψει εκλογών αλλά και με τον πληθωρισμό και τους ενεργειακούς λογαριασμούς να “κουρεύουν” εισοδήματα η κυβέρνηση είχε βάλει μπρος μια διαδικασία προώθησης μόνιμων παρεμβάσεων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό μια ενδεχόμενη μονιμοποίηση από το 2023 για όλους τους φορολογούμενους, θα επέφερε κόστος 1,2 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία. Έτσι, με βάση πληροφορίες, στο φόντο και αυτών των δεδομένων αναμένεται, να υπάρξουν εξειδικεύσεις για την Ελλάδα που άλλωστε βαίνει προς έξοδο από το καθεστώς εποπτείας. Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι και τις 16 Ιουνίου, οπότε είναι και προγραμματισμένη η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με βασικό θέμα στην ατζέντα την έξοδο της χώρας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία, από τον Σεπτέμβριο.

Πάντως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα καθώς το χρέος γενικής κυβέρνησης είναι κοντά στο 200% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα φέτος τρέχει προς το 2% του ΑΕΠ. Για το 2023 ο στόχος είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες και βέβαια είναι προφανές ότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στις αναφορές των θεσμών προς την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα