Μεγαλύτερο “κούρεμα” για την Ελλάδα ζητούν επτά χώρες

Μεγαλύτερο “κούρεμα” για την Ελλάδα ζητούν επτά χώρες
BP3XTC A one Euro coin broken into several pieces Alamy

Υπέρ της διαγραφής μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές, τάσσονται 7 από τις 17 χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Αναδιάρθρωση του χρέους πιο σύντομα φοβούνται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επικαλούνται οι Financial Times, δήλωσε πως εφτά χώρες μέλη της Ευρωζώνης, τις οποίες δεν κατονόμασε, ζητούν να προχωρήσουν οι τράπεζες σε μεγαλύτερο “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία και η Ολλανδία ζητούν να σηκώσουν οι τράπεζες το μεγαλύτερο βάρος, όμως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποδέχονται την πρόταση, φοβούμενοι τις συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με έκθεση στο ελληνικό χρέος.

Όπως προκύπτει από τους όρους του δεύτερου πακέτου στήριξης, της 21ης Ιουλίου, οι τράπεζες καλούνται να αποδεχθούν τη μείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν κατά 21% μέσω ανταλλαγής ομολόγων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι μία απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του δεύτερου πακέτου διάσωσης ως προς τη συμμετοχή των ομολογιούχων ιδιωτών θα μπορούσε να επιφέρει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πιο μεγάλη, πιο σύντομα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να προετοιμάσουν ένα σχέδιο προστασίας των τραπεζών σε περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί, ενώ έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, να στείλουν πριν της 3 Οκτωβρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, αναφορές με τα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργάζονται για τις τράπεζες.

Το Βερολίνο, πάντως, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αναμένεται τελικά να εγκρίνει την εκταμίευση της εκκρεμούς δόσης των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρώτο πακέτο διάσωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα