Εγκρίθηκε η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ

Η ελληνική σημαία και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τον Παρθενώνα
Η ελληνική σημαία και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τον Παρθενώνα EUROKINISSI

H θετική απόφαση για εκταμίευση προέκυψε "από τη θετική αξιολόγηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της εκκαθάρισης καθαρών καθυστερήσεων από την ελληνική κυβέρνηση και της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών"

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα την αποδέσμευση 1 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών. Πρόκειται για το εναπομένον ποσό της τέταρτης δόσης της χρηματοδοτικής συνδρομής του ΕΜΣ, που εγκρίθηκε στις 27 Μαρτίου 2018. Θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για περαιτέρω εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΜ απαρτίζεται από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών των 19 μελών του ΕΜΣ. Αυτή τη φορά, η θετική απόφαση για εκταμίευση προέκυψε «από τη θετική αξιολόγηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της εκκαθάρισης καθαρών καθυστερήσεων από την ελληνική κυβέρνηση και της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως ορίζεται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας της 22ας Μαρτίου 2018», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΜΣ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των καθυστερημένων οφειλών της στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ. «Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη στο να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος ΕΜΣ και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο, όπως έχει προγραμματιστεί».

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε, η οικονομική βοήθεια του ΕΜΣ για την Ελλάδα θα φθάσει τα 46,9 δισ. Ευρώ, από συνολικό ποσό προγράμματος έως 86 δισ. Ευρώ. Ο ΕΜΣ και το EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει σχεδόν 189 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τους πόρους διάσωσης τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα προγραμματίζεται να λήξει στις 20 Αυγούστου 2018.

ADVERTISING

SHARE: