“Είμαστε στην αρχή μιας νέας θύελλας”

“Είμαστε στην αρχή μιας νέας θύελλας”
October, 9 2008 - Washington, D.C. 2008 Fund/Bank Annual Meetings: Robert Zoellick, President World Bank Group speaks to members of the press during the 2008 Fund/Bank Annual Meetings. © Ryan Rayburn / World Bank

Μετά τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ εκτιμά ως πιο μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία, την κρίση χρέους. "Είμαστε σε επικίνδυνη φάση", δηλώνει

Με μία διπλή διαπίστωση ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, αφενός υποστήριξε πως το πρόβλημα του χρέους των ευρωπαϊκών κρατών είναι το πιο ανησυχητικό, πιο ανησυχτικό ακόμα και από τις “μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες” συνέπειες του αμερικάνικου αξιόχρεου.

Αφετέρου σημείωσε πως η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια “νέα και πιο επικίνδυνη φάση”, η οποία και αφήνει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών στις πιο αναπτυγμένες χώρες.

“Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας και διαφορετικής θύελλας, δεν είναι η ίδια κρίση με αυτήν του 2008”, τονίζει ο Ζέλικ σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο αυστραλιανό περιοδικό Weekend Australian.

“Μέσα στις δεκαπέντε τελευταίες ημέρες ημέρες, περάσαμε από μια δύσκολη ανάκαμψη-με μια καλή ανάπτυξη για τις αναδυόμενες οικονομίες και χώρες όπως η Αυστραλία και μια μικρότερη για τις πιο αναπτυγμένες χώρες- σε μια νέα και πιο επικίνδυνη φάση”, εξηγεί.

Πολύ παραπάνω, ο Ζέλικ υπογραμμίζει ευθαρσώς ότι η κρίση της ευρωζώνης πιθανότατα θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας και κάλεσε το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να διατηρήσει, παρά τις ταραχές, τα μέτρα λιτότητας, τα οποία είναι “πραγματικά απαραίτητα”.

Τέλος, εκτιμά ότι η κρίση αυτή μεταφέρει “πολύ γρήγορα από ιστορικής άποψης, την οικονομική ισχύ από τη Δύση στην Κίνα, η οποία όμως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο αυτό, ανήσυχη η ίδια από τα δικά της προβλήματα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα