ΕΚΑΣ: ‘Ξαφνικός θάνατος’ για χιλιάδες δικαιούχους για να σωθούν οι επικουρικές

ΕΚΑΣ: ‘Ξαφνικός θάνατος’ για χιλιάδες δικαιούχους για να σωθούν οι επικουρικές

Νέες βελτιωμένες προτάσεις κατέθεσε η ελληνική πλευρά προς τους θεσμούς , οι οποίες περιλαμβάνουν και τη «θυσία» έως 170.000 χαμηλοσυνταξιούχων, που λαμβάνουν ΕΚΑΣ, αλλά οι αντιρρήσεις και οι διαφωνίες των εκπροσώπων των δανειστών δεν κάμφθηκαν

Η νέα, βελτιωμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς, για να αποφευχθεί το «αιματοκύλισμα» στις επικουρικές συντάξεις, περιελάμβανε εκτός από τις περικοπές που θα μπορούσαν να αποφέρουν έως 350 εκατ ευρώ και συμφωνία για κατάργηση του ΕΚΑΣ τη διετία 2017 – 2018. Με δεδομένο ότι ήδη από φέτος το συγκεκριμένο επίδομα θα το χάσουν το 20% των δικαιούχων, το υπουργείο Εργασίας πρότεινε το 50% να το χάσει το 2017 και το υπόλοιπο 30% το 2018.

Έτσι καλύπτεται αφενός η μνημονιακή δέσμευση που θέλει αντικατάσταση του ΕΚΑΣ έως το 2019, αφετέρου μειώνεται σημαντικά η συνταξιοδοτική δαπάνη για τα επόμενα δύο έτη. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ κόστισε το 2015 περίπου 950 εκατ ευρώ, σε 350.000 περίπου δικαιούχους.

Με δεδομένο ότι έχει προϋπολογιστεί για φέτος ότι το ΕΚΑΣ θα στοιχίσει 223 εκατ ευρώ λιγότερα, στόχος της κυβέρνησης ήταν να μειώσει άμεσα τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 450 εκατ ευρώ για το 2017, στερώντας το συγκεκριμένο βοήθημα από 170.000 δικαιούχους. Τα υπόλοιπα 300 εκατ ευρώ μείωσης, θα προέκυπταν το 2018. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά πρότεινε η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών να γίνει είτε μιάμιση μονάδα για τα επόμενα τρία χρόνια, είτε κατά μία μονάδα τα επόμενα έξι έτη.

Επίσης, πρότεινε οι περικοπές να εφαρμοστούν για περιπτώσεις συνταξιούχων με συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ και άνω. Όπως όμως όλα δείχνουν οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ εμφανίστηκε αμετακίνητο στις θέσεις του.

Αποτέλεσμα ήταν οι διαπραγματεύσεις να διακοπούν και να μεταφερθούν για την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί αν θα επανεκκινήσουν από την ίδια, ή από νέα βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ DIKAIOLOGITIKA.GR:

Άδικοι φόροι από γκάφα του ΥπΟικ σε όσους κατέθεσαν πινακίδες και στα προνοιακά επιδόματα

Τι θα γίνει με τα «κόκκινα δάνεια» – Ποιοι φαίνεται να την γλυτώνουν

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα