Έκτακτα μέτρα προς αποφυγή λουκέτου σε Χαλυβουργική και Χαλυβουργία

Έκτακτα μέτρα προς αποφυγή λουκέτου σε Χαλυβουργική και Χαλυβουργία
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ Μετά το άνοιγμα του εργοστασίου της Χαλυβουργίας με εντολή Σαμαρά, οι εργαζόμενοι και μέλη πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής 20 Ιουλίου 2012 πορεία προς το εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει το ρεύμα της Εθνικής Οδού προς την Κόρινθο, κάτι που δυσχεραίνει την κλίνηση των οχημάτων. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ Eurokinissi

Διμερή συμβόλαια βιομηχανίας - ΑΔΜΗΕ για μείωση κόστους ενέργειας. Αναζητείται τρόπος να αποφευχθούν διαθεσιμότητα και απολύσεις

Με καθυστέρηση ενός έτους και υπό την πίεση των εξελίξεων στις δύο μεγάλες χαλυβουργίες της χώρας (Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδος) η κυβέρνηση προχωράει εσπευσμένα στη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους προκειμένου να αποτρέψει τα απανωτά λουκέτα στις βιομηχανικές μονάδες της χώρας, καθώς στον δρόμο της χαλυβουργίας βρίσκονται επιχειρήσεις και από άλλους ενεργοβόρους κλάδους.

Εκπρόσωπος της Χαλυβουργίας δήλωσε στους δημοσιογράφους πως αν τελικά προχωρήσουν τα μέτρα θα αποφευχθούν οι απολύσεις.

Παρέμβαση Σαμαρά

Όπως αναφέρει η “Καθημεριν”, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προχωράνε δύο μέτρα που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Το πρώτο αφορά την περίφημη διακοψιμότητα, μέτρο που η βιομηχανία το αναμένει από τον περασμένο Φεβρουάριο και απορρίφθηκε από την τρόικα λόγω κακού σχεδιασμού, καθώς δεν έλαβε υπόψη του τη νομοθεσία της Ε.Ε. Ο αρμόδιος υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου αναμένεται να υπογράψει αύριο την προβλεπόμενη από τον νόμο υπουργική απόφαση, η οποία, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, θα τροποποιηθεί ώστε να “ξεπερνάει τα προβλήματα της Επιτροπής”.

Το ελληνικό σχέδιο για τις διακοπτόμενες συμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα στη βιομηχανία να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια με έκπτωση σε ώρες αιχμής σε ποσοστό 25% στηρίζεται σε διμερή συμβόλαια μεταξύ επιχειρήσεων και ΑΔΜΗΕ και όχι στις δημοπρασίες όπως προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο και εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το σχέδιο θα προχωρήσει στη βάση αυτή παρά τις διαφωνίες της Κομισιόν, με μειωμένη έκπτωση σε σχέση με αυτή του 25% έτσι ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις, και με τον χαρακτηρισμό του “μεταβατικού μηχανισμού”, κατά τα πρότυπα που η Γερμανία για παράδειγμα χαρακτηρίζει “μεταβατικό μηχανισμό” τις επιστροφές που δίνει στις βιομηχανίες της από τις χρεώσεις για την επιδότηση των ΑΠΕ.

Το δεύτερο μέτρο προβλέπει τη διανομή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ από τη χρήση του 2013 στους πελάτες της στους οποίους συγκαταλέγεται η ενεργοβόρα βιομηχανία, οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι ΕΠΑ (Εταιρείες Παροχής Αερίου).

Τα προ φόρων κέρδη της ΔΕΠΑ για τη χρήση του 2013 κυμαίνονται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ και σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και της διοίκησης της εταιρείας θα αποφασιστεί το ποσό που θα διανεμηθεί στους πελάτες της με τη μορφή «μπόνους κατανάλωσης», περιορίζοντας αντιστοίχως το περιθώριο κέρδους για την εταιρεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η βιομηχανία πληρώνει περιθώριο κέρδους για τη ΔΕΠΑ 4 ευρώ η μεγαβατώρα.

Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα σε βιομηχανίες μέσης τάσης που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο της ΕΠΑ Αττικής να μπορούν να προμηθεύονται αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το κόστος στο ποσοστό που αντιστοιχεί στο περιθώριο κέρδους της αντίστοιχης ΕΠΑ.

Η πλευρά της βιομηχανίας, ωστόσο, εκτιμά ότι τα μέτρα δεν επαρκούν και προκρίνει ως άμεση προτεραιότητα τη θέσπιση της αντιστάθμισης, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος ρύπων έχει ανέβει στα 6,31 ευρώ ο τόνος. Η ενεργοβόρα βιομηχανία αναμένει επίσης μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ με τιμολόγια που θα στηρίζονται στο μεταβλητό κόστος λιγνιτικών μονάδων που έχουν αποσβεστεί.

Μέσα στην εβδομάδα, τέλος, θεωρείται πιθανή και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Gazprom, από τις οποίες η βιομηχανία αναμένει τιμή στα ευρωπαϊκά επίπεδα των 380 δολαρίων τα 1.000 κ.μ.

(Πηγή: Καθημερινή)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα