Έκτακτες τηλεδιασκέψεις σε G7, G20 και EKT

Έκτακτες τηλεδιασκέψεις σε G7, G20 και EKT

Παγκόσμιος συναγερμός από την υποβάθμιση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Έκτακτες τηλεδιασκέψεις και διεθνής συντονισμός για την κρίση χρέους

Έκτακτες τηλεδιασκέψεις στους κόλπους της G7, της G20 και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να πραγματοποιηθούν υπό το βάρος της πρωτοφανούς υποβάθμισης των Ηνωμένων Πολιτειών από τον οίκο Standard & Poor’s, των αναταράξεων στα διεθνή χρηματιστήρια και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει το απόγευμα της Κυριακής, ενώ θα έχουν προηγηθεί τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο υπουργών και αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών σε G7 και G20, με το βλέμμα στο άνοιγμα των χρηματαγορών τη Δευτέρα.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s προσδίδει παγκόσμια διάσταση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, εντείνοντας την ανάγκη για διεθνή συντονισμό.

“Η G7 θα συνεδριάσει τηλεφωνικά. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εάν αυτό θα γίνει σε μία ή σε δύο φάσεις, απόψε και αύριο”, ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Στις συνομιλίες, όπως σημείωσε, προγραμματίζεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Επισήμως, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος θα προήδρευε σε μια τέτοια συνεδρίαση -δεδομένου ότι η χώρα του ασκεί την προεδρία τόσο της G7, όσο και της G20- δεν έχει ανακοινώσει την έκτακτη σύγκληση συνόδου.

Στο μεταξύ, πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας δήλωσε στο Reuters ότι τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών της G20.

“Θα είναι μια ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων”, δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσεις στη 01.30 ώρα Ελλάδας την Κυριακή.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη προγραμματίζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε διαφορετική πηγή στο ίδιο πρακτορείο.

“Αύριο Κυριακή, κατά τις απογευματινές ώρες, προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις κορυφαίων στελεχών, με τη διαδικασία της τηλε-διάσκεψης […] αναφορικά με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και το θέμα με τα ιταλικά κρατικά ομόλογα”, ανέφερε ο αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Στην ΕΚΤ, μια “σκληρή” μειοψηφία στο ΔΣ εναντιώνεται διαχρονικά στην αγορά ομολόγων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα