Έκτακτη συνεδρίαση του EwG. Στο τραπέζι το χρέος

Έκτακτη συνεδρίαση του EwG. Στο τραπέζι το χρέος
Sooc

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η συνεδρίαση θα έχει θέμα τόσο τη συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και το χρέος

Στις 4 Μαΐου θα διεξαχθεί όπως όλα δείχνουν μια έκτακτη συνεδρίαση του EwG, με θέμα τόσο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τους θεσμούς όσο και το ζήτημα του χρέους.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση στις 22 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το χρέος θα συζητηθεί και στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 11 και 13 Μαϊου, με τις ελληνικές αρχές .

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το ΔΝΤ, επανήλθε στο θέμα του χρέους καθώς όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, η συμφωνία για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, με περαιτέρω συζητήσεις, που θα αφορούν στο πώς θα καταστεί το χρέος βιώσιμο, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συμφωνία, τονίζοντας: “Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη μετά από πολύμηνες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις. Οι νέες προσπάθειες τις οποίες συμφώνησαν να καταβάλουν οι ελληνικές αρχές ανοίγουν τον δρόμο για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η ταχεία εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών θα δώσει τη δυνατότητα στο Eurogroup να εγκρίνει την εν λόγω συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίασή του.

Η δεύτερη αξιολόγηση είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, δεδομένου ότι όχι μόνο υλοποιεί βασικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά επίσης εξασφαλίζει μιαν αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία κατά τα προσεχή έτη, πέραν του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ). Επαφίεται πλέον σε όλους τους εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς το ζήτημα του χρέους στην Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες.

Είναι καιρός να γυρίσει σελίδα σε τούτο το μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο της λιτότητας για τον ελληνικό λαό. Με τη συμφωνία αυτή, θα πρέπει τώρα να γράψουμε μια νέα ιστορία σταθερότητας, απασχόλησης και ανάπτυξης για την Ελλάδα και για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της”.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα