Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα

Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα
Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Α) προσέρχεται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, Κυριακή 1 Μαρτίου 2009. (Ελεύθερη η χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς. Να αναφέρεται ως πηγή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. // EUROKINISSI) (C) Council of the E.U.

Έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Στις 3 Ιουλίου θα συναντηθούν εκτάκτως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με στόχο την οριστικοποίηση του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

“Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο του Eurogroup την Κυριακή 3 Ιουλίου”, δήλωσε.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, το ελληνικό κοινοβούλιο θα έχει υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένει επίσης ότι στις 3 Ιουλίου θα αποφασιστούν οι βασικές γραμμές του νέου σχεδίου δανεισμού για την Ελλάδα.

Νέο αυστηρό μήνυμα

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ συντάχθηκε πλήρως με την έκκληση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup προς την ελληνική αντιπολίτευση να στηρίξει τα μέτρα για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

“Κάνουμε αυτό που έπραξαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Λουξεμβούργο χθες και αυτό που έκανε πρόσφατα και η καγκελάριος Μέρκελ, δηλαδή καλούμε να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπανδρέου στην πολύ υπεύθυνη και πολύ δύσκολη γραμμή που ακολουθεί για τη χώρα”, είπε ο κ. Ζάιμπερτ στο Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα την έγκριση νέων μέτρων από την ελληνική βουλή.

Το κοινοβούλιο στην Αθήνα καλείται “να αποσαφηνίσει το τοπίο”, δηλαδή, “αν θα εγκριθούν και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ζητούνται από την Ελλάδα”, σημείωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται, όπως είπε, για τα μέτρα περικοπών και κυρίως για μέτρα ιδιωτικοποιήσεων στην πορεία εξυγίανσης του προϋπολογισμού στην Ελλάδα.

“Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από την Ελλάδα. Πρέπει να δείξει ότι είναι σε θέση να εγκρίνει και να υλοποιήσει σε εθνικό επίπεδο αυτά τα μέτρα” είπε ο κ. Κράιενμπαουμ. Στο βαθμό που συμβεί αυτό, η τρόικα θα το συμπεριλάβει στην έκθεσή της και στη βάση της έκθεσης αυτής θα ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις είπε ο εκπρόσωπος.

Όπως σημείωσε ο κ. Κράιενμπαουμ, η Ελλάδα θα έχει ανάγκη ρευστότητας περί τα μέσα Ιουλίου. Μέχρι τότε θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις, τουλάχιστον αναφορικά με την επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα είπε ο εκπρόσωπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα