Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος μόνο υπό όρους

Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος μόνο υπό όρους
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 123rf

Γνώμονας η ανάπτυξη για να γίνει αποδεκτό το αίτημα για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφήνει να εννοηθεί η έκθεση της Κομισιόν.

Μόνο αν αλλάξουν οι προβλέψεις για ανάπτυξη μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ που έχουν στο πρόγραμμα τους τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ.

Αυτό αφήνει να εννοηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τρίτη αξιολόγηση σε μια νέα αξιολόγηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, «κλείνοντας στο μάτι» στο περισσότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΝΔ.

 Το κομμάτι της έκθεσης επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους χωρίς να εκδώσει ούτε ένα ομόλογο για περισσότερο από δύο χρόνια, αφού διαθέτει ακόμη ένα πολύ υψηλό μαξιλάρι ρευστότητας της τάξης των 30 δις ευρώ.

Μετά την συμφωνία του Ιουνίου του 2018 οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι κοντά στο 10% του ΑΕΠ ως το 2032, και στην συνέχεια θα αρχίσουν να αυξάνονται σταδιακά ως το 17% το 2059.

Σημείο προβληματισμού είναι η επίδραση των μέτρων οικονομικής πολιτικής που θα ληφθούν από εδώ και πέρα και κυρίως της επίδρασης τους στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μέχρι και 2059.

Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά και στις πρόσφατες παροχές (μείωση ΦΠΑ 13 σύνταξη) χωρίς όμως και πάλι να γίνεται σχόλιο για την επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης παραπέμποντας σε νέα έκθεση που θα γίνει φθινόπωρο.

Ως γνωστό οι εκτιμήσεις αυτές της ΕΕ βασίζονται σε μια πολύ συντηρητική πρόβλεψη για την ανάπτυξη. Από την έκθεση για την πρώτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η Κομισιόν προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2% σε μέσα επίπεδα ως το 2022, και 1,5% του ΑΕΠ από το 2023 ως το 2059 με βάση και το βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Μάλιστα, και στις προηγούμενες δύο εκθέσεις της, η Επιτροπή τονίζει ότι τα μέτρα πολιτικής θα πρέπει να έχουν στόχο την μείωση του φορολογικού βάρους και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται πολύ περισσότερο το πρόγραμμα της ΝΔ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και πολύ λιγότερο οι παροχές που εξήγγειλε και εφαρμόζει η σημερινή Κυβέρνηση.

Η έκθεση διευκρινίζει ότι με βάση τις σημερινές προβλέψεις για την ανάπτυξη αν υπάρχει μείωση κατά 1% (έστω και με εγγυήσεις όπως έχει προτείνει η Κυβέρνηση) στους δημοσιονομικούς στόχους ως το 2022 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα έχει μεν καθοδική πορεία ως το 2032. Στην συνέχεια θα πάρει ξανά ανοδική πορεία και αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% του ΑΕΠ κοντά στο 2059.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα