Ελκυστική φοροκάρτα

Ελκυστική φοροκάρτα

Τρία κίνητρα για τη χρήση της φοροκάρτας από τους πολίτες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Τι προβλέπεται για την επιστροφή ΦΠΑ, την έκπτωση φόρου και τις αποδείξεις

Συνεχίζεται η αγωνιώδης προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για την ανεύρεση εσόδων, μέσω της καλύτερης λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Με τη νέα φοροκάρτα, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2011, το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει τριπλό κίνητρο στους πολίτες για να τη χρησιμοποιούν.

Συγκεκριµένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, στο πλαίσιο κατάρτισης του φορολογικού νοµοσχεδίου µελετώνται:

1) Επιστροφή ΦΠΑ: Με βάση τη συγκεκριµένη πρόταση, κάθε φορά που ο καταναλωτής θα χρησιµοποιεί τη φοροκάρτα του θα έχει επιστροφή ΦΠΑ 1%. Ετσι, αν αγοράζει τρόφιµα που θα επιβαρύνονται από 1η Ιανουαρίου µε ΦΠΑ 13%, θα µπορεί να τον µειώσει σε 12%, και οµοίως αν αγοράζει ένα προϊόν µε συντελεστή 23%, θα είναι σαν να πληρώνει ΦΠΑ 22%.

Η ελάφρυνση θα επιστρέφεται µε την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, µειώνοντας τον συνολικό φόρο ή αυξάνοντας το ποσό της επιστροφής.

2) Έκπτωση φόρου: Η πρόταση αφορά στο να μπορούν οι φορολογούµενοι να αθροίζουν στη φοροκάρτα τους αποδείξεις αξίας µεγαλύτερης των 15.000 ευρώ σε ατοµικό επίπεδο, από 12.000 που είναι σήμερα και για κάθε επιπλέον ποσό έως 15.000 ευρώ η εφορία κάνει έκπτωση φόρου 10% επί της διαφοράς.

3) “Διπλές” αποδείξεις: Αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελµατίες οι οποίοι εκ των πραγµάτων δεν έχουν µηχανήµατα POS, για να περνάνε τις πιστωτικές, µέσω των οποίων θα καταγράφονται και οι συναλλαγές µε τη φοροκάρτα και επιπλέον σπανίως εκδίδουν αποδείξεις, εξετάζεται να µετράνε επί δύο (µια απόδειξη 100 ευρώ να µετράει για 200), καλύπτοντας έτσι πιο εύκολα το απαιτούµενο ποσό για το αφορολόγητο.

Αυτές θα συνεχίσουν να εκδίδονται χειρόγραφα και θα προστίθενται στις αποδείξεις της φοροκάρτας. Οι τελικές αποφάσεις θα περιληφθούν στο φορολογικό νοµοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το προσεχές δεκαπενθήµερο στη Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα